Doorgaan naar artikel

Vriendelijke stemming op uienmarkt

Foto: Ton Kastermans

Foto: Ton Kastermans

De stemming op de uienmarkt is vriendelijk. De vraag naar rode uien is goed.

Voor gele zaaiuien is het rustiger, maar de vraag is beter dan een maand geleden. Voor gele zaaiuien droog uit bewaring wordt seizoen 2020-’21 op de beurs in Emmeloord gestart met € 11 tot € 13 per 100 kilo. Deze notering geldt zowel voor 30% als 60% grof. De startnotering begint het seizoen hoger dan een jaar geleden. In 2019 ging de notering voor zaaiuien 60% grof droog uit bewaring met € 10 tot € 12 per 100 kilo van start. In 2018 lag de startnotering extreem hoog (€ 30 tot € 34) door tegenvallende opbrengsten. Vergeleken met de gele zaaiuiennotering af land staat de droog uit bewaring-notering € 2 hoger. De stemming op de markt is prijshoudend.

Goede vraag rode uien

De startnotering voor rode zaaiuien droog uit bewaring begint het seizoen met € 16 tot € 18 per 100 kilo, voor zowel 30% als 60% grof. Ter vergelijking, vorig jaar startte deze rode zaaiuiennotering voor 60% grof droog uit bewaring met € 14 tot € 15.

Vaste markt rood

Voor rode uien is de marktstemming vast te noemen. Dat komt omdat de vraag vanuit Azië door het Indiase exportverbod goed is. De uienmarkt voelt daar door vriendelijk aan. Niet alleen rode uien worden extra naar Aziatische landen afgezet, ook gaan er meer gele zaaiuien naartoe dan een aantal weken geleden. De bredere vraag zorgt voor een positievere stemming op de markt, maar exporteurs zijn zich ervan bewust dat de extra vraag door een gat in de markt is ontstaan. Het areaal rode uien is dit seizoen groter dan een jaar geleden, waardoor het aanbod groter is. Daarbij blijft corona van invloed op de markt. Verwerkers en exporteurs blijven voorzichtig met inkopen.

Gros naar Afrika

Er is iets meer vraag naar uien dan een maand geleden. De meeste uien gaan naar West-Afrikaanse landen. De markt werd begin van het seizoen overspoelt met uien, waardoor lang niet alles kon worden verkocht. Ook was het weer met neerslag en hoge temperaturen lange tijd ongunstig voor de uien in de Senegalese havenstad Dakar. Het wordt wat droger in Dakar, wat gunstiger is voor de uien in opslag.

Verder hebben verwerkers en verpakkers goed werk. Dat komt deels omdat naast Afrika de vraag vanuit Azië is aangetrokken. Er worden veel 9 kilo verpakkingen gevraagd door Maleisië. Het verpakken van deze maat kost meer tijd voor minder kilo’s.

Prognose: redelijk stabiele uienprijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin