Doorgaan naar artikel

Vrij spel zorgt voor recordprijzen gas

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Met een notering van de gasprijs van € 1,58 per kuub gas voor de laatste maanden van dit jaar en de eerste twee van 2022, hebben we een ongelofelijke week achter de rug.

De prijs van daggas tikte afgelopen week de € 1,12 per kubieke meter aan, eerder dit jaar in mei was er nog een record de andere kant op, met € 0,025 per kuub. Eind vorige week daalde de gasprijs redelijk naar een prijs van onder de euro per kubieke meter gas. Daggas noteerde maandag alweer € 0,83 per kubieke meter gas.

In 2020 werd gas als een afvalproduct gezien, dit jaar is het de heilige graal. Een risico van de vrije markt, waar altijd bedrijven op zullen blijven handelen, ook als er meer (gevulde) gasbergingen zijn en prijzen voor meerdere jaren vast zijn. Hoe beter zo’n vaste markt werkt, hoe aantrekkelijker het voor marktdeelnemers zou zijn om te speculeren op de korte termijn. Met dit soort prijzen als gevolg.

Elektra

De prijs van elektra vertoont dezelfde grafiek als die van gas. Elektra wordt in de huidige markt minder opgewekt met gas, des te meer met kolen. Dit drijft de prijs van zowel kolen en stroom op. De elektraprijs lijkt die van gas te volgen, met een vertraging van een paar dagen. Ondanks de huidige hoge prijzen heeft een Rotterdamse energiecentrale met de capaciteit van 731 MW een beëindigingsvoorstel gekregen. De verwachting is dat in 2022 een CO2-plafond wordt ingesteld, waardoor centrales mogelijk stilgezet kunnen worden als de uitstootlimiet bereikt is.

Olie

Het opwaartse prijspotentieel van olie is sterk, met stijgende prijzen tot gevolg. De OPEC+-landen hebben besloten geen extra olie op de markt te brengen nu de vraag hard stijgt. De vraag stijgt mee met de rap omhooggaande prijs van gas. Met olie stoken en elektra produceren met olie is in de huidige marktomstandigheden goedkoper dan met gas. Ook is de economie mondiaal weer op gang aan het komen, het corona-effect neemt af.

In Azië hebben diverse landen getracht de stijging van de olieprijs af te remmen door de verkoop van hun strategische reserves. Deze zijn opgebouwd met een prijs van zo’n $ 30 per vat ruwe olie. Maar ook met deze inspanning is het niet gelukt de prijs mondiaal te verlagen, wel is er veel geld verdiend met de verkoop.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin