Vrije handel biologische peen is klaar

21-04 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Aan het seizoen voor bio-peen is een einde gekomen.

Er is eigenlijk geen kwalitatief goede biologische peen meer te vinden. De beurs in Emmeloord zet deze week geen notering meer op het bord, daarmee is het seizoen voor bio-peen afgelopen.

De notering startte dit seizoen op 11 november met € 13 tot € 15 per 100 kilo, af land. Anderhalve maand later werd voor biologische peen uit bewaring € 18 genoteerd en vorige week stond voor het laatst een prijs op het bord; € 18 tot € 25. Vorig seizoen werd aan het eind van het seizoen € 32 betaald. De kwaliteit liet dit seizoen flink te wensen over.

Iets meer transacties

Voor gangbare B-peen en schalenpeen noteert de beurs in Emmeloord onveranderd op € 7 tot € 11 per 100 kilo. Er zijn iets meer transacties gedaan, waardoor de markt iets positiever aanvoelde.

Over het algemeen blijft de stemming onveranderd rustig. Eerder deze week noteerde de beurs in Middenmeer ook al stabiel voor de maatsorteringen B-/C- en D-peen tussen € 7 en € 9 per 100 kilo.

De periode rond Pasen zorgt jaarlijks voor iets meer vraag naar peen. De afzet ging iets beter, maar er zit gewoonweg te veel peen voor de tijd van het jaar in de koelcellen. En dat grote aanbod is niet zomaar weg. Daarbij is er ook een flink aanbod van mindere partijen die boven de markt blijven hangen.

Geen lichtpuntjes

Er zijn geen lichtpuntjes op de peenmarkt. Standaardbestemmingen nemen peen af, maar geen grote volumes. Andere Europese landen hebben zelf ook goed geoogst, waardoor er overal nog veel eigen peen zit. En dat terwijl normaal de afzet deze periode van het jaar goed zou moeten doorlopen.

Prognose: rustige stemming.

Meer prijsinformatie over peen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer