Vrije kuikens hebben top bereikt

10-03 | |
De prijs van vrije kuikens lijkt zijn voorlopige top bereikt te hebben. - Foto: Lex Salverda
De prijs van vrije kuikens lijkt zijn voorlopige top bereikt te hebben. - Foto: Lex Salverda

Na twee weken van stijging maakt de Barneveldse notering van vrije kuikens volgende week een pas op de plaats. De notering blijft staan op € 1,20 tot € 1,22 per kilo levend gewicht.

Waar het de handel twee weken geleden niet lukte om aan de vraag van vrije kuikens te voorzien, krijgen ze nu de dieren wel weer bij elkaar. De kip die gepland is, werken slachterijen makkelijk weg. Het hele grage is eraf, maar de handel loopt nog altijd vlot. Doordat het aanbod is gestegen, is de vrije markt wel meer in evenwicht. Over de prijshoudende notering hoefde dan ook niet lang gediscussieerd te worden.

Kuikenprijs op hoog niveau

De Belgische markt is optimistischer gestemd. Deinze noteert nog een stijging van € 0,02 per kilo voor vrije kuikens. Het brengt de notering op € 1,27 tot € 1,29 per kilo levend gewicht. Nu is het wel zo dat die notering voor deze week geldt, en de Barneveldse prijs voor komende week. De Barneveldse notering voor deze week pluste ook 2 cent.

De kuikenprijs bevindt zich op een hoog niveau. Niet eerder in de historie is het huidige prijspeil gehaald. En een sterk gestegen notering heeft het risico dat die ook eenvoudig tegen een daling op kan lopen. Dat lijkt bij de kuikens nu niet aan de orde. De Paasdagen zijn historisch gezien vaak een keerpunt in de markt. Daarna trekt de markt doorgaans aan. Dit jaar begon die opleving volgens insiders al een aantal weken eerder dan verwacht.

Feestdagen, zoals de Paasdagen, zijn aan de andere kant ook dagen die hun invloed hebben op het aanbod. Doordat op die dagen slachterijen stil liggen, heeft dit het risico in zich dat het aanbod op de kuikenmarkt toeneemt. In de regel houden slachterijen hier rekening mee in hun planningen, omdat deze uitval niet onverwacht komt. ‘Maar je weet het nooit’, klinkt het toch wat behouden in de handel.

Vleesafzet loopt goed

Het belangrijkste daarbij is en blijft echter de vleesafzet. En waar slachterijen de afgelopen weken erg positief waren, is ook nu nog altijd geen beklag te horen. De afzet van botproducten loopt vlot. De afzet van de filet maakt de hooggespannen verwachtingen niet helemaal waar, maar het is ook niet zo dat daar grote druk zit.

De huidige lijn blijft daardoor ook komende week nog gehandhaafd. Daarbij lijkt de prijs van vrije kuikens zijn voorlopige top bereikt te hebben, maar is er bij de contracten nog wel wat ruimte naar boven. De Belgische ABC-prijs zet zijn stijgende lijn van een cent per week ook komende week door. Dat brengt de notering op € 1,25 per kilo. En ook Nederlandse slachterijen zullen naar verwachting nog verhogen. De VCN zal na de bescheiden plus van deze week ook volgende week weer klimmen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer