Vrije kuikens leveren 3 cent in door ruim aanbod

28-04 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Hoewel vogelgriep de gemoederen nog altijd bezighoudt, is er geen gebrek aan kip.

Dat was begin dit jaar wel het geval. En met dat in het achterhoofd zijn slachterijen ruimer gaan plannen. Zeker omdat ze in deze tijd van het jaar geen ‘nee’ willen verkopen aan hun afnemers.
Het gevolg is dat de slachtlijnen flink bezet zijn en slachterijen op volle toeren draaien.

Het aanbod op de levende markt neemt al een aantal weken toe, waardoor nu een punt bereikt is waarbij slachterijen eerder willen verkopen dan kopen. Alleen ruilen of verkopen is lastiger als iedereen er voldoende heeft.

Prijsdruk

Dat geeft prijsdruk. Vooral ook omdat slachterijen merken dat de rek eruit gaat bij prijsverhogingen die ze week op week doorvoerden aan de verkoopkant. Het volume loopt vlot weg, maar afnemers haken af als slachterijen nog meer gaan vragen. Meerdere slachterijen zeggen dat de verkoop prijsmatig echt aan het plafond zit.

En het naderen van het prijsplafond in combinatie met het ruime aanbod uit zich in de noteringen van vrije kuikens volgende week. Barneveld noteert 3 cent lager op € 1,16 tot € 1,18 per kilo. Vanwege Koningsdag is de prijs daarbij deze week al op dinsdag vastgesteld. Inmiddels is de prijsdruk verder opgelopen.

De druk is niet alleen in ons land voelbaar. Ook de Belgische notering voor vrije kuikens levert in. Die staat deze week op € 1,29 tot € 1,31 per kilo. Dat is een cent lager dan vorige week.

Vlotte opnames beschikbare kuikens

Niet iedereen ervaart de markt als vol. Pluimveehouders en handelaren merken dat slachterijen de beschikbare kuikens nog altijd vlot opnemen. Niemand blijft met dieren zitten en met het Suikerfeest, dat het eind van de ramadan markeert, in het zicht is de verwachting dat de verkoop zeker niet minder gaat worden. Dat geeft bij sommigen het gevoel dat slachterijen het argument gebruiken om de prijs aan hun inkoopkant te drukken.

Dat is voor de opbrengst van vrije kuikens zo. De noteringen van contractgebonden dieren reageren doorgaans minder abrupt. Slachterijen hebben meer binding met hun contractmesters en zijn erbij gebaat dat zij dieren op blijven leggen.

Een enkele slachterij staat nog in dubio over de koers van de contractprijs. Niet dat die ook daalt, maar stabilisatie is daarbij wel een optie die overwogen wordt. De meeste verwachten echter ook komende week een nieuwe verhoging van de contractnoteringen.

De plus zal wel wat afnemen. Waar een aantal weken geleden stappen van 2 cent de standaard waren, opteert menigeen daarbij nu niet meer dan 1 cent.

Licht stijgende lijn VCN

Licht stijgend is de lijn die de VCN daarom al weken achtereen laat zien. In 10 weken tijd is er bijna 15 cent bijgekomen. Deze week staat de contractnotering op € 1,12 per kilo levend gewicht. Dat is € 0,325 meer dan vorig jaar om deze tijd.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer