Vrije kuikens plussen opnieuw

24-12-2019 | |
Foto: Galama Media
Foto: Galama Media

De positieve stemming op de vleeskuikenmarkt houdt ook deze week aan. De prijzen van de vrije kuikens plussen voor de tweede week op rij met 2 cent. De VCN blijft gelijk.

De aanloop naar de feestdagen is heel anders dan vorig jaar. Toen was er ook zonder afstemming met afnemers veel opgezet en was het aanbod erg groot. De aanloop naar kerst is dit jaar strak geregisseerd. Zelfs zo strak dat er eerder een tekort aan dieren is dan een overschot. Handelaren merken dat slachterijen liever een wagentje extra slachten, dan dat ze die laten lopen. En dat is positief, want het is toch al even geleden dat slachterijen aan vrije kuikens trokken. Ondanks de gebroken weken beweegt de vrije markt opnieuw omhoog. Net als deze week, plussen de vrije kuikens van alle gewichtsklassen ook volgende week 2 cent. De Barneveldse notering komt daarmee uit op € 0,82 tot € 0,84 per kilo levend. Daarmee zit de notering nog altijd onder de contractprijs, maar de stijgende prijslijn van de afgelopen weken verraste vriend en vijand.

Het verschil met de Belgische notering van vrije kippen groeit daarmee verder. Vleeskuikens in Deinze plussen ook, maar met 1 cent naar € 0,80 tot € 0,82 per kilo.

Slachterij GPS

Of de positieve stimulans die slachterij GPS vorige week aan de contractprijs gaf gevolg krijgt is op moment van schrijven van dit artikel nog niet bekend, omdat niet alle contractprijzen gepubliceerd zijn. GPS pluste zijn Remkesprijs voor deze week met een cent op naar € 0,835 per kilo. Datzelfde bedrag is ook de uitbetaalprijs voor volgende week. Massaal gevolg zal het niet krijgen, want als meer slachterijen hun noteringen hadden verhoogd, zou ook de VCN stijgen. Deze blijft echter ook komende week onveranderd staan op het niveau dat de notering al sinds de derde week van november heeft: € 0,7225 per kilo.

De contractprijs in België stijgt wel. De ABC-prijs voor de eerste week van 2020 gaat van € 0,80 naar € 0,81 per kilo.

Lastig verkopen vanuit overschotmarkt

Vanuit een overschotmarkt is het lastig verkopen. De strakke planning en manier waarop vraag en aanbod zich in deze gebroken weken verhouden, vergroten het vertrouwen. Slachterijen verwachten de komende 9 weken niet met grote aanvoer geconfronteerd te worden. Dat geeft ruimte om ook in de vleesverkopen aan herstel te werken. Zowel in de versmarkt als via het verlagen van de diepvriesvoorraden. De kuikennoteringen zullen er niet direct op reageren, maar verbeteringen op de vleesmarkt komen ook op termijn de pluimveehouder ten goede.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer