Vrije kuikens profiteren van goede vraag naar kip

05-03-2020 | |
Foto: Theo Galama
Foto: Theo Galama

De kuikenmarkt zet de licht stijgende tendens ook deze week door. Gestaag benaderen de contractprijzen het niveau van vorig jaar.

Met een verhoging van een halve cent naar € 0,84 per kilo benadert de contractprijs van Esbro het niveau van vorig jaar op een halve cent. De VCN kruipt maar langzaam omhoog richting de € 0,78 per kilo waarop de notering begin vorig jaar lange tijd stabiel koers hield. Volgende week komt er een kwart cent bij. Daarmee stijgt de VCN naar € 0,7625 per kilo.

Belgische ABC-prijs

Pluimveehouders die afgerekend krijgen op de Belgische ABC-prijs zijn wel goed af. Zij beurden de afgelopen weken duidelijk meer dan vorig jaar. Rond de jaarwisseling stond de notering met € 0,82 per kilo 4 cent hoger dan begin 2019. Inmiddels is die voorsprong geslonken naar 1 cent, maar nog altijd is de actuele stand van € 0,85 hoger dan vorig jaar.

Aanbod slachtrijpe kippen

Het aanbod van slachtrijpe kippen is nog altijd niet groot. Daarvan profiteren boeren die vrije kuikens leveren. Na twee weken vlak stijgen die noteringen volgende week met een cent naar € 0,91 tot € 0,93 per kilo. Doordat Oekraïnse kip niet binnenkomt, is er voldoende vraag om gaten in slachtprogramma’s te vullen. Volgens handelaren zijn het daarbij niet zozeer de Nederlandse, als meer de Belgische en Duitse slachterijen die de kar trekken.

Slachterijen actiever de markt op

Kip is dus nog altijd gevraagd. Na maanden waarin slachterijen geen lust hadden om extra te slachten, gaan ze nu actiever de markt op om de haken vol te houden. En waar bij de ene een boer binnenkomt, vertrekt die bij een andere slachterij, waardoor de stoelendans die er maandenlang niet was, weer wat op gang begint te komen.

Transparantie neemt af

Dat is een goede zaak, want dat betekent dat er voor iedereen wat te verdienen valt. Alleen voor de transparantie van de markt is het nadelig. Er wordt meer en meer in de toeslagen geschoven om pluimveehouders te verleiden zich voor meerdere rondes te binden. Daardoor stijgen de basisprijzen minder snel. Desgevraagd stellen slachterijen dat pluimveehouders nu netto, ondanks de lagere koers van de VCN, ongeveer dezelfde prijs als vorig jaar in week 11 ontvangen. Naast de vertroebeling door toeslagen lijkt de algehele openheid in de sector wat op zijn retour. Een aantal slachterijen heeft recent besloten hun basisprijzen ook niet meer openbaar bekend te maken.

Oekraïne komt terug

Oekraïne heeft deze week toestemming gekregen om de export naar de EU te hervatten. Dat zal allicht verdringing op de vleesmarkt geven, maar slachterijen zijn niet ongerust. De vleesmarkt gaat de goede tijd weer in. En met stijgende vraag kan de markt het nu beter hebben dan een aantal weken geleden, is het gevoel. Naar verwachting zullen de vrije prijzen volgende week een pas op de plaats maken, maar de contractprijzen zullen hun licht stijgende trend vasthouden.

Prognose: stabiel tot licht stijgend

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer