Vrije kuikens stijgen € 0,03 in prijs

04-08 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De vleeskuikenmarkt is vriendelijker dan een week of drie geleden. Slachterijen hebben gepland voor de vakanties en door het mooie weer wordt die nog volop in eigen land gevierd. Daardoor valt de vraag niet tegen.

Bovendien is het vertrouwen in de afzet weer wat toegenomen. Een aantal weken geleden begonnen afnemers ineens minder te bestellen. Dat gaf een schrikreactie, maar dat is inmiddels weer hersteld. “De vlag kan nog niet uit, maar vraag en aanbod is wel veel beter in balans”, volgens een slachter.

Warmte zorgt voor minder aanbod

Ook zorgt de tropische warmte voor vermindering van het aanbod. Kuikens groeien minder hard en geleverde kuikens zijn gemiddeld wat lichter. Een onsje op elk kuiken scheelt over alle slachtingen toch heel wat aanbod. Iets waar slachterijen zeggen blij mee te zijn. Ook dat verbetert de balans tussen aanbod en vraag.

Het leidt ertoe dat de vrije markt weer wat terugveert van de prijsdruk die er onlangs was. Barneveld verhoogt de noteringen van zowel lichte als zware kuikens volgende week met € 0,03 per kilo. Dat brengt prijs op € 1,13 tot € 1,15 per kilo levend gewicht voor vrije kuikens.

Deinze plust een cent

Ook de Belgische notering voor vrije kuikens plust. Deinze stijgt deze week een cent naar € 1,21 tot € 1,23 per kilo. En dat is opvallend omdat de contractnotering ABC deze week juist een cent omlaag ging, van € 1,23 naar € 1,22 per kilo. Op dat niveau blijft de notering komende week staan.

Volgens Nederlandse slachterijen is de correctie juist, want zij betitelen de stand van de ABC als hoog. Anderen becijferen dat als je de afslag van € 0,04 van de ABC afhaalt, deze met € 1,18 per kilo ook het niveau heeft dat de meeste Nederlandse noteringen aangeven. Bovendien is met de correctie van de vrije prijs omhoog en de contractprijs omlaag, het verschil met de piek in week 25 ook bij beide € 0,04 per kilo.

Esbro omlaag, Clazing juist omhoog

Deze lopende week vond er nog een andere opvallende mutatie plaats. Esbro verlaagde zijn notering met een halve cent, terwijl Clazing juist een cent pluste. De VCN steeg daardoor een kwart-cent naar € 1,1125 per kilo. Sommige ingewijden vermoeden dat Clazing daarmee een correctie voor een snellere daling dan anderen toepaste, maar anderen verklaren het door het verschil in afzetmarkt. Esbro levert voornamelijk aan het retailkanaal en Clazing richting export. Die laatste zit daarmee in een beweeglijker markt.

De komende weken worden geen grote veranderingen voorzien. Ook volgende week blijft het warm weer, waardoor de groei niet toeneemt. En aan de vraagkant blijft kip juist dat makkelijk te bereiden stukje vlees dat het zowel goed doet op de barbecue als wat ook snel klaar is bij bereiding in de keuken, wat bij warmte ook een voordeel is. De prijs blijft daardoor minimaal op het huidige niveau.

Prognose: stabiel tot hoger.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer