Vrije kuikens winnen € 0,02 terug

Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Na een daling van € 0,05 deze week, stijgen de Barneveldse noteringen voor vrije kuikens volgende week met € 0,02 naar € 0,80 tot € 0,82 per kilo.

De strubbelingen bij de Belgische slachterij zijn opgelost en de Nederlandse slachterij kan weer op halve kracht aan de slag. Dat geeft voldoende ruimte om vrije kip redelijk vlot te plaatsen. Toch is het meer een correctie voor de verlaging van vorige week, dan dat de markt echt opbloeit door de paasverkopen. De Belgische notering voor vrije kuikens (Deinze) blijft staan op € 0,85 tot € 0,87 per kilo levend gewicht en de Belgische ABC-prijs noteert ook onveranderd op € 0,85 per kilo.

Stemming niet slecht, handel op laag pitje

De stemming op de kuikenmarkt is gelijk aan die van afgelopen weken: het loopt niet slecht, maar het is allemaal nog op een laag pitje. Er zijn geen dieptepunten, maar ook geen hoogtepunten om naar toe te werken. Het wachten is op het moment dat de coronamaatregelen versoepeld worden. Als de horeca weer gaat bestellen, leeft de markt op en komt er ruimte voor een noemenswaardige prijsverhoging. Tot die tijd is het vooral pappen en nathouden met zijwaartse stappen.

Verhogingen VCN

De VCN laat al enkele weken kleine verhogingen zien. De contractnoteringen zullen naar verwachting licht blijven stijgen omdat slachterijen zien dat de voerprijs voorlopig blijft stijgen. Het zijn echter kleine signalen, die meer een psychologische werking hebben dan dat ze de nood lenigen. Het in beweging houden van de prijsknop moet voorkomen dat pluimveehouders de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten) verkiezen boven het produceren van kip.

Markt is niet overvoerd

Er is voldoende kip, maar de markt is ook niet overvoerd. En door de vrees voor toenemend aanbod uit België doordat uitladen daar weer is toegestaan, zijn slachterijen in ons land strakker gaan plannen. En daardoor is de verwachting dat de kuikenmarkt het extra aanbod uit België goed kan opnemen. Ook rond de feestdagen is er goed gepland. Sommige slachterijen zetten daarbij zaterdagslachtingen in om de uitval van werkdagen glad te strijken.

Er wordt uitgekeken naar mooi lenteweer dat de vraag naar barbecuevlees laat opleven en nog meer naar versoepeling van de coronaregels. Maar tot die tijd zal de markt op de huidige voet verder gaan.

Prognose: stabiel.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.