Doorgaan naar artikel

Vrije suikermarkt pakt desastreus uit

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Commentaar
Suikerfabriek in Frankrijk. - Foto: ANP

Suikerfabriek in Frankrijk. - Foto: ANP

De Europese Commissie laat onderzoek doen naar de gevolgen van de afschaffing van de suikermarktordening op 30 september 2017. Het onderzoek moet in 2021 klaar zijn. Dat is vier jaar nadat de suikerquotering en de minimumbietenprijs zijn verdwenen.

Vier jaar! Dat terwijl de gevolgen al jaren merkbaar zijn. Akkerbouwers in de EU beuren lage bietenprijzen, terwijl geen enkele suikerproducent in de EU in 2017 en 2018 winst maakte. Veel fabrikanten gaan fors reorganiseren.

Nog geen particuliere opslag, zoals in de zuivelsector

Het enige positieve aan het onderzoek is dat ook wordt bekeken welke marktmaatregelen Brussel kan nemen om de suikersector te ondersteunen. Alles wat de Commissie nu kan doen, is suiker tijdelijk uit de markt halen via een particuliere opslagregeling als de suikerprijs onder het referentieniveau zakt van € 404.

Dat is al zo sinds december 2017. Maar de Commissie doet niets, terwijl in de zuivelsector wel particuliere opslag werd toegepast toen de zuivelprijzen fors daalden na de afschaffing van de melkquotering.

Lees meer over de suikerprijs in de nieuwste marktanalyse

Vrije markt kent beperkingen

Hopelijk concluderen de onderzoekers dat tijdelijke marktondersteuning mogelijk moet zijn. Bijvoorbeeld importheffingen op suiker uit landen die hun eigen suikersector ondersteunen, zoals India nu doet. Of dat tijdelijke afspraken mogelijk zijn tussen telers en suikerproducenten over het bietenareaal zonder het risico op kartelboetes.

Ja, dat is een ingreep in de vrije markt. Maar de situatie in de suikersector leert dat de vrije markt zijn beperkingen heeft en desastreus kan uitpakken voor boeren en andere ondernemers.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin