Vrije varkens in Duitsland duurder verkocht

02-08 | |
Vleesvarkens in de stal. - Foto: Michel Velderman
Vleesvarkens in de stal. - Foto: Michel Velderman

De Duitse internetbeurs Teleporc sloot de dinsdagveiling deze week 2 cent hoger dan het prijspeil van afgelopen week.

De gemiddelde veilingprijs kwam een week geleden niet verder dan het inzetbedrag van € 1,85 per kilo geslacht gewicht, hetzelfde niveau als de toonaangevende Duitse notering. Op de vrijdagveiling steeg het aantal verkochte partijen naar 4 van de 5, en pluste de prijs naar € 1,88 per kilo.

€ 1,90 per kilo

Hoewel op de dinsdagveiling deze week het aantal verkochte partijen wat terugzakte, steeg de gemiddelde prijs van verkochte partijen door naar € 1,90 per kilo. Dat een aantal partijen bleef staan, gaf aan dat kopers een duidelijke voorkeur voor herkomst hebben. Op partijen met Duitse varkens werd geboden, op koppels met Deense herkomst niet.

Dat er weer varkens verkocht worden, is een opsteker na drie weken waarin op de internetbeurs Teleporc bijna geen varken verhandeld werd. Los van de prijs is het signaal dat er weer vrije varkens opgenomen worden vooral betekenisvol, want er lijkt daarmee voorzichtig meer ruimte te komen op de Duitse varkensmarkt.

Stabiele markt

Het huidige prijspeil geeft bovendien aan dat de prijsdruk wat uit de markt gaat. Een verschil van € 0,05 per kilo boven de Duitse Vereinigungspreis (€ 1,85 per kilo) staat synoniem voor een stabiele markt. Producentenvertegenwoordigers verwachten dat de slachterijen op korte termijn stoppen met hun ‘Hauspreise’ van € 1,75 en weer het volle pond gaan betalen voor varkens die ze bijkopen op de vrije markt.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer