Skip to content

VS dreigt met 100% heffing op Franse zuivel

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

De Amerikaanse president Donald Trump wil een reeks Franse producten waaronder yoghurt, bepaalde soorten kaas en champagne treffen met een heffing van 100%.

De maatregel van Trump is een tegenmaatregel voor de komende Franse belasting op de winst van digitale bedrijven als Google, Facebook of Amazon.

€ 2,4 miljard aan heffingen

Frankrijk vindt dat grote Amerikaanse techbedrijven te weinig of soms geen belasting betalen in Europa omdat ze de hier gemaakte winsten wegsluizen. Om dat enigszins te compenseren, gaat vanaf 1 januari een digitax gelden van 3%. Trump heeft daar al herhaalde malen tegen geprotesteerd maar wil nu als ‘wraak’ een reeks Franse producten buitensporig belasten. In totaal gaat het om een bedrag van € 2,4 miljard aan heffingen. Dat zou onder meer zuivelbedrijven als Danone, Savencia en Groupe Bel kunnen treffen, hoewel die ook veel in de VS zelf produceren.

De Franse minister voor economische zaken Bruno le Maire heeft laten weten vast te houden aan de digitax. Hij gaat er vanuit dat de EU met tegenmaatregelen komt als het Amerikaanse plan doorgaat.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin