Skip to content

VS en EU pijnigden elkaar met € 2,7 miljard aan heffingen

Updated on:
Handel
Achtergrond
Foto: DPA

Foto: DPA

De nu voorlopig bijgelegde handelsruzie trof naast vliegtuigen vooral ook de agro- en voedingsexport.

De handelsruzie tussen de EU en de VS, die deze week voor tenminste vijf jaar is gepauzeerd, heeft over en weer flink pijn gedaan. In 17 jaar tijd – sinds 2004 – is voor € 2,7 miljard aan extra importheffingen opgelegd voor allerlei producten. Daarvan kwam tweederde voor rekening van de Amerikanen, want die mochten van een arbitragecommissie van de WTO de meeste heffingen opleggen. De rest kwam voor rekening van de EU, want die had volgens de WTO ook een beetje gelijk en mocht dus terugslaan.

Klachten over subsidies voor Airbus en Boeing

Oorzaak van het geschil waren klachten over en weer over subsidies voor de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. Door escalatie van het conflict waaierden strafmaatregelen uit naar andere delen van de economie, zoals de landbouw en de voedingsindustrie. In de EU kregen exporteurs van kazen, wijnen, whisky en worst te maken met extra invoerheffingen in de VS, tot maximaal 25% extra. In de VS waren het exporteurs van vruchtensappen, noten, sterke drank en ook trekkers die hun goederen tegen een extra hoge prijs in Europa kwijt moesten zien te raken.

Europese kaassector zwaar getroffen

Soms werd daardoor de prijs van bepaalde producten te hoog om nog een markt te kunnen vinden. Zo is de Europese kaassector als geheel zwaar getroffen, signaleert zuivelhandelsorganisatie Eucolait. Deze exportstroom had de laatste jaren een waarde van zo’n € 1,6 miljard. Vorig jaar werd vanwege de strafheffingen 10% minder kaas uit de EU verkocht in de VS, dit jaar was de daling nog veel groter. In plaats van de VS is nu Japan de grootste importeur van Europese kazen.

Exclusieve producten

De echt exclusieve producten hebben doorgaans het minste last gehad van de extra heffingen. Wie die kan betalen, betaalt vaak dat laatste extraatje ook wel, weet een kaasexporteur. Het zijn vooral de producten in de categorie net iets onder heel exclusief die de klappen kregen.

Tegenstander hard treffen

Zoals in een echte oorlog, mikten ook in de nu bijgelegde handelsoorlog beide partijen op die producten waarmee men de tegenstander het hardst kon treffen. Zo legde de EU extra heffingen op aan producten uit regio’s waar veel op president Trump werd gestemd. terwijl de VS onder meer extra heffingen oplegde aan producten met beschermde geografische aanduidingen (BGA), een beschermingstitel waar de VS fel tegen is gekant (en overigens niet alleen de VS).

Wil is er

Met het nu afgesproken vijfjarige bestand is het conflict nog niet uit de wereld, maar is er extra tijd gecreëerd om er uit te komen. Beide partijen hebben getoond dat ze ook de wil hebben om een einde te maken aan het conflict.

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin