Skip to content

VS profiteert van Chinese vraag naar varkensvlees

Updated on:
Handel
Nieuws
Foto: ANP -

Foto: ANP

Afrikaanse varkenspest zorgt in China al maanden voor extra vraag naar varkensvlees.

De Verenigde Staten hebben in de eerste drie kwartalen van dit jaar bijna 90% meer varkensvlees naar China geëxporteerd dan in diezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de United States Meat Export Federation (Usmef).

In totaal werd in de eerste negen maanden 338.637 ton varkensvlees vanuit de Verenigde Staten naar China verscheept. Dat is nog zonder het vlees dat via de ‘Hongkongroute’ naar China ging. In 2018 haalde China van januari tot en met september nog 179.218 ton varkensvlees uit de Verenigde Staten. Dat nu zoveel meer wordt geïmporteerd, heeft alles te maken met de Afrikaanse varkenspest in China.

Lees verder onder de grafiek.

Kiloprijs varkensvlees boven $ 4

Hoewel China dus een belangrijke afzetmarkt is, verdient de VS het meest met de export naar Japan. In totaal werd tot en met september van dit jaar ruim $ 1,14 miljard verdiend aan zo’n 278.350 ton varkensvlees. Dat komt neer op zo’n $ 4,10 per kilo. In vergelijking: de Chinezen betalen grofweg $ 1,77 per kilo varkensvlees.

Dat de kiloprijs richting Japan zo hoog ligt, heeft vooral te maken met het feit dat de Japanners vooral de luxere delen afnemen en vleeskwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Ook ten opzichte van andere landen ligt de prijs voor vlees dat naar Japan gaat fors hoger. Mexico betaalt bijvoorbeeld zo’n $ 1,74 per kilo en Zuid-Korea $ 2,83 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Meeste varkensvlees naar Mexico

Mexico is qua volume de belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten als het om varkensvlees gaat. In totaal werd tot en met september bijna 530.000 ton vlees naar Mexico geëxporteerd. Dat is wel 10% minder dan een jaar eerder. Canada haalde tot en met september van dit jaar 159.822 ton varkensvlees uit de VS. Een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar.

In totaal hebben de Verenigde Staten in de eerste negen maanden nu $ 4,88 miljard verdiend met de export van varkensvlees. Dat is 2% meer dan een jaar terug, toen de varkensvleesexport in datzelfde tijdvak nog $ 4,79 miljard opleverde. Het exportvolume ligt dit jaar 5% hoger op 1,9 miljoen ton. Vorig jaar werd in de eerste drie kwartalen 1,81 miljoen ton uitgevoerd vanuit de Verenigde Staten.

Snel delen

Afbeelding
Frank Bussink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin