Skip to content

VS schrapt heffingen op Britse voedingswaren

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
De Britse minister voor internationale handel Liz Truss. - Foto: ANP

De Britse minister voor internationale handel Liz Truss. - Foto: ANP

De Amerikaanse regering schorst voorlopig alle heffingen op voedingswaren en andere producten die worden ingevoerd vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de Britse minister voor internationale handel Liz Truss kunnen onder meer de whisky-industrie, de varkenssector, fabrikanten van kaas, met name Stilton, en wolproducenten daarvan profiteren.

Onterechte subsidies

De vorige Amerikaanse president, Donald Trump, heeft heffingen opgelegd op bijvoorbeeld kaas, wijn en vis uit de EU als tegenmaatregel tegen de vermeend onterechte subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. Die subsidies benadelen volgens de Amerikanen Boeing. Na brexit konden de Britten zelf met de Amerikanen onderhandelen wat nu toe een akkoord heeft geleid. “Het VK en de VS zijn het eens geworden over een gezamenlijke benadering van het langdurige handelsconflict over luchtvaarttarieven. Dit laat zien wat we kunnen doen als onafhankelijk handelsland”, aldus Truss, die de banden met de VS nu verder wil aanhalen.

Werkgelegenheid

In 2018, het jaar voordat de heffingen werden opgelegd, importeerde de VS voor rond € 630 miljoen aan Britse producten. Rond € 400 miljoen daarvan was whisky uit Schotland en in beperkte mate uit Ierland. Truss: “Hoe makkelijker het is voor de Amerikanen om een bottle Scotch te kopen, des te meer geld die producenten kunnen investeren in hun bedrijf en in de werkgelegenheid.” Verder ging in 2019 voor € 52 miljoen aan kaas, voor € 44 miljoen aan varkensvlees en voor € 15 miljoen aan Ayrshire cashmere richting de Amerikaanse markt.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin