Doorgaan naar artikel

VS trekt € 14,7 miljard uit voor boeren

De Amerikaanse president Donald Trump licht de steunmaatregelen voor boeren toe met naast hem landbouwminister Sonny Perdue. - Foto: ANP

De Amerikaanse president Donald Trump licht de steunmaatregelen voor boeren toe met naast hem landbouwminister Sonny Perdue. - Foto: ANP

Amerikaanse boeren en tuinders krijgen extra steun voor in totaal $ 19 miljard (€ 14,7 miljard) vanwege de coronacrisis. Dat hebben president Donald Trump en landbouwminister Sonny Perdue vrijdag 17 april bekendgemaakt.

Het steunpakket omvat $ 16 miljard directe steun aan boeren en $ 3miljard voor de opkoop van verse producten, zuivel en vlees voor voedselbanken.

Voedselketen veilig, zeker en sterk houden

Landbouwminister Perdue zei in een verklaring dat in tijden van nationale crisis het landbouwministerie en president Trump achter de boeren staan. “De Amerikaanse voedselketen moet zich aanpassen en moet veilig, zeker en sterk blijven. Dit pakket biedt niet alleen directe steun aan boeren, maar staat ook de opkoop en verspreiding toe van landbouwproducten voor burgers in nood.”

Maandelijkse opkoop landbouwproducten

Het landbouwministerie USDA begint met de maandelijkse opkoop van verse groenten en fruit, zuivelproducten en vlees voor bedragen van $ 100 miljoen (€ 92 miljoen) per sector. De producten worden via het systeem van voedselbanken en voedselbonnen verdeeld.

De directe betalingen aan boeren betreffen:

  • $ 5,1 miljard (€ 4,7 miljard) voor rundveehouders
  • $ 2,9 miljard (€ 2,7 miljard) voor de melkveehouderij
  • $ 1,6 miljard (€ 1,5 miljard) voor de varkenshouderij
  • $ 3,9 miljard (€ 3,6 miljard) voor telers van soja, mais en katoen
  • $ 2,1 miljard (€ 1,9 miljard) voor de fruit- en groentetelers
  • $ 500 miljoen (€ 460 miljoen) voor andere teelten

“Hiermee zullen onze boeren worden geholpen. Het geld is wel verdiend”, aldus president Trump tijdens een persconferentie op het Witte Huis.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin