Skip to content

VS trekt € 192 miljoen uit voor productie in eigen land

Met de miljoenen moeten er meer banen en economische kansen komen voor het platteland.

Updated on:
Nieuws
Food
Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

Het Amerikaanse departement voor Landbouw (USDA) maakt € 192 miljoen vrij om Amerikaanse productie van voedsel te bevorderen.

Met de miljoenen moeten er meer banen en economische kansen komen voor het platteland. De landbouwproducten die nu worden verbouwd in het midden van de VS worden op andere plekken in het land of in het buitenland verwerkt. De VS wil minder afhankelijk zijn van het buitenland voor de verwerking maar ook van export. Het bedrag gaat onder andere gebruikt worden om verwerking van vlees op te zetten.

Voedingsketen versterken

Vorig jaar kondigde president van de VS Joe Biden aan dat hij de Amerikaanse voedingsketen wilde versterken, te beginnen met de vleesketen. Ook moet de concurrentie in de Amerikaanse keten vergroot worden zodat er eerlijkere prijzen en meer keuze komt voor Amerikaanse consumenten. In een statement van Biden staat: “De vlees- en pluimveeverwerkingssector is een schoolvoorbeeld van gebrek aan concurrentie die consumenten, producenten en onze economie schaadt.”

De Amerikaanse rundvleesmarkt wordt in Amerika voor 85% bepaald door vier grote spelers in de verwerking en verpakkingsindustrie. Bij pluimvee hebben de top vier bedrijven 54% van de markt in handen. Begin dit jaar startte Biden een project om de macht van de vleesverwerkers in te perken. Vorig jaar importeerde de VS 1,13 miljard kilo vlees, voornamelijk uit Canada en Mexico. Er werd 2,4 miljoen kilo rundvlees vanuit Nederland geïmporteerd, blijkt uit cijfers van USDA in 2021.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin