VVD en CDA worstelen met stikstofaanpak, links positief

13-06 | |
Dennis Wiersma, Christianne van der Wal, Sophie Hermans en Mark Rutte tijdens de algemene ledenvergadering van de VVD. - Foto: ANP
Dennis Wiersma, Christianne van der Wal, Sophie Hermans en Mark Rutte tijdens de algemene ledenvergadering van de VVD. - Foto: ANP

De VVD en in mindere mate het CDA hebben forse interne discussies over de vrijdag gepresenteerde stikstofaanpak van het kabinet. Linkse partijen reageren positief.

Binnen de VVD kwam de interne verdeeldheid zaterdag pregnant naar voren tijdens de algemene ledenvergadering in Halfweg. Daar werd een door 866 VVD-leden ondertekende motie aangenomen, die de Tweede Kamerfractie oproept het stikstofbeleid aan te passen. Landbouwwoordvoerder Thom van Campen moest het in de discussie afleggen tegen onder andere de opvattingen van voormalig Kamerlid Helma Lodders, Gelders gedeputeerde Jan Markink en Drents gedeputeerde Henk Brink. De discussie spitste zich uiteindelijk toe op een formulering, waarbij de betrouwbaarheid van de gebruikte modellen en berekeningen in twijfel werd getrokken.

CDA gaat in gesprek met lokale afdelingen

Verschillende CDA-geledingen beginnen zich ook te roeren. Kamerlid Derk Boswijk trekt de komende week het land in om met afdelingen in gesprek te gaan. Een aantal Twentse afdelingen van het CDA wijst de plannen van minister Christianne van der Wal af. De Noord-Hollandse CDA-Statenfractie noemt de voornemens van Van der Wal een ‘een enorme klap voor boeren, het platteland en heel Nederland’. De fractie ziet zich voor een bizarre opgave gesteld, stelt fractievoorzitter Dennis Heijnen.

ChristenUnie: perspectief voor landbouw

Coalitiepartij ChristenUnie verwijt het kabinet dat er nog geen doelen voor andere sectoren dan de veehouderij zijn gepresenteerd, ‘terwijl ook de luchtvaart moet krimpen’. Woordvoerder Pieter Grinwis noemt de plannen ‘diepingrijpend, vooral voor de veehouderij’. Hij stelt dat we in Nederland leven ‘met veel mensen en dieren op te grote voet in een te klein gebied en dat is niet houdbaar’. Grinwis dringt aan op ‘een nieuw perspectief voor een volhoudbare landbouw’.

BBB: stikstofaanpak niet wettelijk onderbouwd

BoerBurgerBeweging, die zaterdag ook een ledenvergadering hield, keert zich ook af van de kabinetsplannen. Volgens BBB-leider Caroline van der Plas wordt de boerensector de nek omgedraaid, ten gunste van de woningbouw. Zij noemt de plannen onacceptabel, onwenselijk, perspectiefloos, niet wettelijk onderbouwd. Gideon van Meijeren (FvD) stelt dat boeren ‘hun doodvonnis te horen hebben gekregen’. “Hun levenswerk en toekomst worden doelbewust kapot gemaakt.”

Onteigening

Even kritisch zijn Ja21 en SGP. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop voorziet een onteigeningsdrama. Volgens Bisschop jaagt de minister op deze manier iedereen tegen zich in het harnas. Daarmee worden kansen gemist, geld verspild en de natuur wordt er niet beter vat. Derk-Jan Eppink (Ja21) zegt dat het ‘wanbeleid van Van der Wal Nederland op de rand van de afgrond brengt’. Volgens hem is de onderbouwing op drijfzand gebaseerd. PVV-fractievoorzitter Wilders zegt dat met de plannen ‘de boeren en onze voedselvoorziening eraan gaan’.

D66: omslag naar kringlooplandbouw gaat te traag

Coalitiepartij D66 vindt dat het perspectief voor de boeren nog ontbreekt, maar dat de plannen van Van der Wal moeten worden uitgevoerd. De omslag naar kringlooplandbouw gaat wat woordvoerder Tjeerd de Groot betreft te traag.

GroenLinks en PvdA ondersteunen het beleid. Al is het wat GroenLinkser Laura Bromet betreft dertig jaar te laat. Partij voor de Dieren stelt dat het aantal dieren in de landbouw met minimaal 75% moet krimpen.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer