VVD: kabinet moet onzekerheden uit stikstofplannen wegnemen

16-06 | |
VVD-Kamerlid Thom van Campen (midden) op bezoek bij een melkveebedrijf eerder dit jaar. Foto: Herbert Wiggerman
VVD-Kamerlid Thom van Campen (midden) op bezoek bij een melkveebedrijf eerder dit jaar. Foto: Herbert Wiggerman

Het kabinet moet onzekerheden voor ondernemers weghalen uit de stikstofplannen.

Dat zegt Thom van Campen, Kamerlid voor de VVD in een interview met weekblad Boerderij, dat volgende week dinsdag verschijnt. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het stikstofbeleid. De VVD-fractie kreeg afgelopen zaterdag van de leden de opdracht de plannen van het kabinet aan te passen. Van Campen zegt dat hij het met 95% van opdracht van de leden eens is. “Maar ik ga niet zeggen dat opoffering van de boeren inzet is van het beleid, of dat het beleid is gebaseerd op achterhaalde modellen.”

Meer op bedrijfsniveau meten

De VVD’er laat zich door wetenschappers extra bijpraten over de onderbouwing van de gebruikte modellen. “Als het over modellen en berekeningen gaat, moeten we de wetenschap recht doen”, zegt hij. Hij vindt dat de onzekerheden op het gebied moeten worden weggenomen en dat er meer op bedrijfsniveau moet worden gemeten, zodat boeren zelf kunnen sturen op emissie. Dat hoort volgens hem bij ondernemerschap.

Perspectief voor de boeren onvoldoende

Hij erkent de kwetsbaarheid van Aerius als het gaat om de vergunningverleningen. Daarover wil hij een antwoord van het kabinet en hij zal daarover mogelijk concrete voorstellen doen. De VVD’er vindt dat het perspectief voor de boeren onvoldoende tot uiting komt in de kabinetsplannen. Hij beschrijft de brief van landbouwminister Henk Staghouwer daarover als ‘49 pagina’s goede bedoelingen’.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer