VVD wil overzicht van staatssteun aan natuurorganisaties

De VVD in de Tweede Kamer wil inzicht in subsidies en gronden die de overheid in de afgelopen jaren heeft overgedragen aan terreinbeherende natuurorganisaties (TBO‘s).

Kamerlid Arne Weverling wil van landbouwminister Carola Schouten weten wat de gevolgen zijn van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over aankoopsubsidies die zijn verleend aan natuurorganisaties.

Onder marktwaarde verkocht

De Europese rechter deed uitspraak in een door de provinciale landschappen aangespannen beroepszaak. De provinciale landschappen waren het niet eens met een eerdere uitspraak van de Europese rechter, die een groep particuliere eigenaren gelijk had gegeven in hun bezwaren tegen de subsidie door de overheid aan provinciale landschappen of Natuurmonumenten.

Weverling vraagt van de minister een overzicht van de regelingen die nu van toepassing zijn voor de aankoop van natuurgronden. Hij wil ook weten of er sinds 2012 nog subsidies zijn verstrekt voor de aankoop van gronden of gronden voor niets of onder de marktwaarde zijn doorgeschoven naar terreinbeherende organisaties.

Goedkeuring niet volgens de regels

Natuurmonumenten heeft in een reactie gezegd dat de uitspraak van het Europese Hof betrekking heeft op een “procedureel gebrek” in een besluit van de Europese Commissie uit 2015. Toen heeft de Europese Commissie enerzijds de staatssteun afgekeurd, maar tegelijkertijd goedkeuring gegeven aan subsidieregeling in het verleden. Die goedkeuring is volgens de Europese rechter niet volgens de regels verlopen.

VVD‘er Weverling vraagt de minister of Nederland stappen moet zetten in vervolg op de uitspraak van de Europese rechter. “Leidt dit arrest er wat u betreft toe dat de Europese Commissie een formeel onderzoek moet openen naar de Nederlandse staatssteun aan de TBO’s?”, vraagt Weverling.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.