VVD wil verificatieonderzoek naar salmonella terug

23-07-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Helma Lodders. - Foto: ANP
Helma Lodders. - Foto: ANP

VVD-Kamerlid Helma Lodders wil dat het verificatieonderzoek bij pluimveekoppels waar salmonella is vastgesteld weer wordt ingevoerd.

Ze heeft Kamervragen gesteld. Aanleiding is het vervroegd slachten van een koppel vleeskuikenouderdieren die bij routinecontrole door de NVWA positief getest was op salmonella. Bij de tweede test, die is uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren en de eigen dierenarts, werd geen salmonella-besmetting vastgesteld.

Iedere twee weken routineonderzoek naar salmonella

In Nederland voeren pluimveebedrijven in het kader van het salmonella-bestrijdingsprogramma iedere twee weken routineonderzoek naar salmonella uit. Als hierbij een besmetting werd gevonden, was het zo dat er op initiatief van de NVWA een verificatieonderzoek plaatsvond door Wageningen Food Safety Research (WFSR), om de uitkomst van het onderzoek te controleren. Sinds de Europese regels zijn veranderd, mag dit verificatieonderzoek niet zomaar meer plaatsvinden. “Dat is gek, want uit de salmonelladatabase (cijfers 2014-2019) blijkt dat 50-60% van de routineonderzoeken een andere uitkomst laat zien dan de onderzoeken die door de WFSR gedaan zijn. De Europese regels laten wel toe dat bij gerede twijfel een verificatieonderzoek kan plaatsvinden”, legt Lodders uit.

Ze wil van landbouwminster Carola Schouten weten waarom dit verificatieonderzoek niet meer plaatsvindt. “Als blijkt dat 50-60% van de dieren onterecht wordt afgevoerd, dankan je spreken van gerede twijfel en lijkt een tweede onderzoek een vanzelfsprekendheid”, vindt Lodders.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer