VVD zet in op innovatie voor toekomst landbouw

Foto: ANP
Foto: ANP

De VVD wil volop inzetten op innovatie, zodat er ruimte blijft om te boeren, zonder gedwongen krimp.

Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma van de liberale partij voor maart 2021.

De liberalen sturen aan op een nog hogere productie in de landbouw: ‘stimuleren van innovatieve methoden die ruimte efficiënt gebruiken en emissies bij de productie omlaag brengen. Zo kan Nederland met trots een florerende agrarische sector behouden, wereldleider blijven op het gebied van efficiënte productie, en daalt de claim op de schaarse ruimte.’

VVD wil verhuren emissieruimte toestaan

VVD ziet een oplossing in emissiearm ondernemen of overstappen naar een andere vorm van landbouw. Voor boeren die willen stoppen, moeten volgens de liberalen ‘goede regelingen’ zijn, zodat deze mensen verder kunnen. De partij noemt het voorbeeld van een varkenshouder die verder gaat als producent van kweekvlees.

Deze investeringen voor boeren moeten financieel ondersteund worden, vindt VVD. Het verhuren van emissieruimte moet wat VVD betreft mogelijk worden, ook buiten de landbouwsector. Bovendien wil VVD dat de boerenpositie ten opzichte van de supermarkten versterkt. In de praktijk moet zich dat vertalen in hogere prijzen voor producten met bovenwettelijke eisen.

De VVD benadrukt het belang van de landbouw voor een ‘strategisch autonoom’ Nederland en Europa. Met een goede landbouwproductie is Nederland niet afhankelijk van import uit niet-EU-landen. ‘Zo kunnen we het ons veroorloven de import van hormoonvlees te weigeren’, staat in het programma te lezen.

Helma Lodders niet verkiesbaar

De huidige landbouwwoordvoerder voor de VVD, Helma Lodders, komt na de verkiezingen niet terug in de Kamer.

In een verklaring op sociale media schrijft de politica dat ze het na 10 jaar tijd vindt voor een nieuwe uitdaging. Wat deze is, houdt ze zich nog niet mee bezig, vertelt Lodders desgevraagd. “Het ligt niet in mijn aard om nu al met mezelf bezig te zijn. Ik ben nog tot de verkiezingen Kamerlid en mensen mogen tot die tijd op mij rekenen.” Ze schrijft op Twitter dat ze zich ‘met veel passie heeft ingezet op het landbouwdossier en stek heeft gemaakt voor meer waardering voor de boeren en tuinders’.

van RooijenBeheer