Waar blijven de mensen die aan ons verdienen?

Aan de keukentafel zijn ze het allemaal met je eens: de boer zit in het verdomhoekje. Ik bedoel de mensen, die aan ons verdienen. Van veehandelaar tot vertegenwoordiger, van veearts tot controleur.

Ze knikken met ons mee als we het hebben over de onmogelijke regelgeving, de onsmakelijke werkwijze van milieumensen en dito van dierenwelzijn. Ze vertellen met droevige blikken over hun andere klanten, ‘nee, namen noemen we niet’, die het niet zullen redden. Ze prijzen de boeren die actievoeren.

Solidariteit

Maar wat doen ze zelf? Tonen ze zich solidair met de boer? Ja, met de mond, maar daar blijft het bij. Zo ook de duizenden mensen, die in dienst zijn van de zuivel, vleesindustrie, de kassenbouw en noem maar op. Al deze werknemers, met een op het oog zekere baan, doen alsof er geen donkere wolk boven hun baan zweeft.

Helft minder aanvoer betekent minimaal de helft van de medewerkers ontslaan

Krimp veestapel

Stel dat het verkeerd uitpakt. Dat er echt krimp komt in de landbouw. Dat de veestapel met de helft vermindert. Het gevolg is dat FrieslandCampina, ja de hele zuivel, fabrieken moet sluiten en veel mensen moet ontslaan. Evenals de varkens- en pluimveeslachterijen moeten doen. De helft minder aanvoer betekent minimaal de helft van de medewerkers ontslaan. Ik moet nog zien of er dan weer riante sociale vertrekregelingen zullen zijn.

Bedrijven op het platteland

De kommer en kwel, die zich nu voor boeren en tuinders aftekent, is een voorbode van de moeilijkheden in de aan de landbouw verwante sector. Dat hebben de werkers in de verschillende sectoren, groot of klein, niet door. Op het platteland dreigt een versnelde krimp als gevolg van het verdwijnen van nogal wat banen. Zowel kleine bedrijven met een paar werknemers, als grotere bedrijven, die vestigingen op het platteland hebben.

De hoofdkantoren van bijvoorbeeld FrieslandCampina, Forfarmers, Agrifirm en Vion zullen wel blijven bestaan. Ze zullen alleen wat mensen naar huis sturen, die helemaal niets meer te doen hebben.

Boerengeld

En ze hebben immers ook financieel ook al stilletje bijgedragen aan sommige acties? Dus leven ze echt wel mee, zo sussen ze hun geweten. Dat doen ze met boerengeld. Dat heeft de gemiddelde boer best door.

Dreiging dus voor ons allemaal. Weet u wat ik niet begrijp? Dat de werknemers van de bedrijven, die leven van de boer, ook niet in opstand komen. Niet zij aan zij strijden met de boeren. Ze begrijpen niet dat, als de boer moet vertrekken, automatisch hun baan ook in gevaar is. Kortzichtig.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.