Waarde van euro duikt naar $ 1,12

Foto: Canva
Foto: Canva

De duikvlucht van de euro ten opzichte van de dollar houdt aan.

Deze week werd de grens van $ 1,12 doorbroken. Begin januari was de koers nog ruim $ 1,23. Daarmee heeft de euro 9% aan waarde ingeboet ten opzichte begin dit jaar. Slecht nieuws voor importeurs van goederen die afgerekend worden in dollars. Dat geldt voor belangrijke commodity’s, zoals soja, granen en andere grondstoffen voor voeding en veevoer. Maar ook energie (olie en gas) wordt doorgaans in dollars afgerekend. En juist deze producten zijn de afgelopen maanden op recordniveaus uitgekomen. De hogere prijzen in dollars worden zo nog eens versterkt door de lagere waarde van de euro.

De andere kant van de medaille is dat de export van producten die in dollars worden afgerekend meer euro’s oplevert. Dat kan een deel van de pijn verzachten. Maar per sector en bedrijf kan het effect enorm verschillen. Het maakt een groot verschil welke grondstoffen nodig zijn en hoeveel energie de productie vergt en welke producten waar worden verkochten.

Spiegelbeeld

De ontwikkeling van de dollar is dit jaar bijna het spiegelbeeld van 2020. Aan het begin van de coronacrisis, eind februari 2020, noteerde de dollar $ 1,08. Dat ging in korte tijd naar $ 1,15 en eindigde rond 20 maart op net iets boven $ 1,07. De euro was toen nog een stuk zwakker ten opzichte van de Amerikaanse munt dan nu. Vervolgens won de euro in horten en stoten om te eindigen rond $ 1,23 begin januari dit jaar.

Verschil in beleid van centrale banken

De belangrijkste reden voor de winst van de dollar is nu het verschil in het beleid van de centrale banken. De Amerikaanse Federal Reserve gaat veel eerder de rente verhogen en snoeien in de coronasteun. Dat is in de eurozone veel minder het geval. Deze week benadrukte ECB-president Christine Lagarde opnieuw dat in 2022 geen renteverhoging te verwachten is, ondanks de torenhoge inflatiecijfers. Medio december komt er meer duidelijkheid over de afbouw van de coronasteun in de eurozone tijdens een belangrijke ECB-vergadering over de monetaire stimuleringsprogramma’s.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Redacteur
Meer overBeheer