Doorgaan naar artikel

Wachten op volgende affaire

affaire eierhandel

De ACM heeft een zware verdenking dat de partijen ook aan de afzetzijde een kartel vormden. Foto: Koos Groenewold

Eisen van schadevergoeding is een goed signaal. Maar hoe kan het dat de bestuurders blijven zitten?

Drie partijen in de eierhandel, Interovo, Wulms en Global, worden binnenkort gedagvaard in een civiele procedure. Met deze door LTO/NOP en NVP ondersteunde massaclaim willen pluimveehouders de schade verhalen die ze hebben geleden door ongeoorloofde prijsafspraken en marktverdeling. Schades die al snel boven de € 50.000 per legpluimveebedrijf oplopen. Het lijkt een procedure op basis van no cure no pay te worden. Dan zijn de kosten en het financiële risico voor de aangesloten pluimveehouders nul, of beter gezegd: er is alleen kans op een dikke plus. Externe financiers betalen alle kosten in de hoop dat hun deel van de opbrengst alle gemaakte kosten dekt.

Lees ook: Pluimveehouders voor miljoenen gedupeerd

Het is heel goed dat primaire producenten hun tanden laten zien. Dat ze het signaal afgeven dat hun inkomen niet verziekt moet worden door enkele valsspelers. De ACM heeft een zware verdenking dat ze ook aan de afzetzijde een kartel vormden. Als daarin eveneens een beboeting volgt, zullen de afnemers van eiproducten, denk aan bedrijven als Unilever en United Biscuits, genoegdoening eisen.

Geen aftreden bestuurders

Wat me nog het meest verwondert in de hele affaire, is dat de betrokken directeuren van Interovo en Global nog steeds bestuurslid van Anevei zijn, de Vereniging van Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten. Bij de minste of geringste verdenking van ongewenst gedrag treden bestuurders tegenwoordig, al dan niet onder zachte aandrang, (tijdelijk) terug. Het WhatsApp-verkeer van deze heren wordt geciteerd in het ACM-sanctiebesluit. Hun bedrijven, waar ze ook grootaandeelhouder van zijn, zijn beboet door de ACM. Het Anevei-bestuur ‘heeft nog geen tijd gehad om hier over te spreken’, aldus de voorzitter. En daarin berusten we met z’n allen? Tsja, met zulke mores is het wachten op de volgende affaire.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Robert Bodde

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin