Doorgaan naar artikel

Wagenings onderzoek vleesvervangers hard nodig

De alarmbel klonk allang: plantaardige vlees- en zuivelvervangers zijn niet altijd gezond.

Wagenings onderzoek vleesvervangers premium

Van de ruim 400 plantaardige dranken voldoen er slechts 35 aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Foto: Canva

De alarmbel klonk allang: plantaardige vlees- en zuivelvervangers zijn niet altijd gezond.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemde eind 2021 de situatie zelfs zorgwekkend. Frequente consumptie kan leiden tot gezondheidsklachten, luidde het snoeiharde oordeel.

En dat is eigenlijk precies wat de organisatie niet wil. Juist de plantaardige diëten kunnen helpen om problemen als obesitas te voorkomen. Tegelijkertijd helpt minder vleesconsumptie bij het terugdringen van de CO2-uitstoot en daarmee realiseren van klimaatdoelen.

Meer aandacht aan de gezondheid en voedingswaarde

De producenten van de vleesvervangers hebben dit signaal opgepikt, en besteden naast smaak en uiterlijk meer aandacht aan de gezondheid en voedingswaarde van vleesvervangers. Nog dit jaar is in invoering van de Nutri-Score voorzien. Dit label van het Voedingscentrum moet de consument helpen om in één oogopslag de voedingswaarde in te schatten. Het gaat hier vooral om kant-en-klare producten.

WUR gaat aan de slag

Ter illustratie: van de ruim 1.000 vleesvervangers krijgen nu nog maar 83 een vermelding in de Schijf van Vijf. Het ontbreekt de producten aan voldoende eiwit, en vaak zijn de gehaltes aan zout en verzadigd vet te hoog. Van de ruim 400 plantaardige dranken voldoen er slechts 35 aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Wageningen University & Research gaat nu, gefinancierd door partijen als Agrifirm, Cargill, Nutris en Unilever, aan de slag. Tot nu toe lag de focus vooral op smaak en textuur, geeft de universiteit toe. In het project worden vleesalternatieven vergeleken met dierlijke varianten. Het project loopt vier jaar. Dat is best lang. Hopelijk zijn er al eerder deelresultaten zichtbaar.

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin