Wakker geschud door coronavirus

Ik heb even teruggekeken in de app-groep van het bestuur van EDF. Een melkveehoudster uit Cremona in Lombardije is daar voorzitter van EDF Italië.

Twee zussen van haar zijn artsen in lokale ziekenhuizen. 24 februari kwam vanuit haar al de eerste bijdrage in de app dat het goed mis was in haar regio met veel zeer zieke mensen. Op 8 maart een bijdrage van haar waarin zij bijna letterlijk smeekte om corona zeer serieus te nemen. “Please stay at home, our hospitals are collapsing and they are excellent especially in Lombardy. It’s not just a flu!”

Wakker geschud in Nederland

Ondertussen bleven wij in de rest van Europa gewoon skiën, feesten, de AEX steeg rustig door en we bleven ons druk maken over stikstof. Toch best wel opmerkelijk, in een wereld waarin tegenwoordig zo snel wordt gecommuniceerd.

Het duurde tot 16 maart voordat wij echt wakker werden geschud in Nederland. Of is de economie zo belangrijk geworden dat die feitelijk niet meer stil mag komen staan en keken wij daarom liever weg?

De les is wel dat wij met behulp van fossiele energie en digitale techniek een complexe globalisering hebben opgetuigd. De wereld is een grote kringloop geworden, een competitieve economie leidt tot krappe marges en een paradijs voor de consumenten in de verstedelijkte wereld.

Een gevoelig systeem

Een treffend voorbeeld is een consumentenparadijs als de Action die alle kleine middenstanders wegblaast. Deze moet meteen al aan de rem trekken door haar betalingstermijn op te rekken van 60 naar 90 dagen. Krappe marges, hoge omzetsnelheden en de wereld als toeleverancier. Een gevoelig systeem.

Het zet de discussie over kringlooplandbouw misschien ook wel in een nieuw daglicht

Ook wij als exporterende landbouw doen volop mee in dit kwetsbare systeem. Het zet de discussie over kringlooplandbouw misschien ook wel in een nieuw daglicht. Lokaal een breed pallet aan voedsel produceren tegen misschien wel niet de laagste prijs, is misschien niet zo gek. De wereld laat zich slecht voorspellen, wanneer of wat is de volgende wereldcrisis? Een ding is zeker, niemand die het weet.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.