Walmart zet in op vertical farming

02-02 | |
Plenty teelt verschillende slaproducten in zijn vertical farms. Walmart investeert in de farms en neemt de producten op in het assortiment. - Foto: Plenty
Plenty teelt verschillende slaproducten in zijn vertical farms. Walmart investeert in de farms en neemt de producten op in het assortiment. - Foto: Plenty

Walmart, de grootste supermarktketen van de Verenigde Staten, gaat samenwerken met vertical farmer Plenty. Een grote stap voor beide bedrijven en voor het proces om producten dichter bij de supermarkt te produceren.

De start-up heeft in totaal $ 1 miljard opgehaald. Hoeveel Walmart daarvan heeft geïnvesteerd, is niet bekend gemaakt. Walmart gaat ook slaproducten van Plenty afnemen, die de vertical farmer teelt op verschillende locaties in de Verenigde Staten. De winkelketen zegt hiermee de eerste grote supermarktinvesteerder te zijn in vertical farming.

Producten van dichtbij

Walmart is door de samenwerking in staat een deel van zijn producten van dichterbij te halen. De vertical farm van Plenty in San Fransico zal vanaf medio 2022 gaan leveren aan de 280 Walmart-winkels in de staat California. Hiervan wordt een deel onder het label Plenty verkocht en een deel onder het private label van Walmart. “Bij Walmart richten we ons op het investeren in innovatieve voedseloplossingen, zodat we onze klanten verse voedingsmiddelen van de hoogste kwaliteit kunnen bieden. Daar past Plenty helemaal bij”, zegt woordvoerder Tricia Moriarty.

De samenwerking zorgt er volgens Walmart voor dat de keten dichterbij het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen komt. Walmart wil in 2040 geen broeikasgassen meer uitstoten. “Wij zijn van mening dat de technologie van Plenty het gebruik van water en land, zoals dat in de traditionele landbouw het geval is, vermindert. Door hun farms dichter bij de consument te bouwen, helpt Plenty transport en voedselverspilling te verminderen, omdat producten langer vers blijven”, aldus Moriarty. Walmart hoopt snel uit te kunnen breiden naar andere staten in de VS.

Telen in gebouwen

Met de vertical farms is het mogelijk om op vrijwel iedere plek gewassen te telen. Hierdoor is minder land nodig. Omdat de teelt in meerdere lagen plaatsvindt, neemt de productie per meter grondoppervlak aanzienlijk toe. Vertical farms maken gebruik van kunstmatige omstandigheden zoals licht en warmte, waardoor per gewas precies de juiste hoeveelheid voeding wordt verstrekt. Toch is er nog een groot nadeel: vertical farming gebruikt op dit moment nog enorm veel energie. Ook de hoge productiekosten zijn nog een obstakel om vertical farming echt groot te maken. Door meer te telen, zouden deze kosten omlaag gebracht kunnen worden.

Concurrent Kroger, de op een na grootste supermarktketen in de VS, heeft ook al geëxperimenteerd met vertical farming door het installeren van twee farms van het Duitse Infarm in hun winkels. In Nederland zijn nog geen grootschalige samenwerkingen van supermarkten met vertical farms. Onlangs kondigde online supermarkt Crisp wel aan om de samenwerking met Infarm uit te breiden en daarmee verticaal geteelde kruiden in het assortiment op te nemen.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer