Wantrouwen onder boeren overwinnen

Complotdenkers geloven dat we met vaccins chips krijgen ingespoten. - Foto: ANP
IMG_ANP-426471670

Wantrouwen grijpt om zich heen, ook onder boeren. Misschien kan de komende G1000 een uitweg bieden.

Naast de stikstofcrisis en de coronacrisis zitten we in een vertrouwenscrisis. Al jaren neemt het wantrouwen in de samenleving tegen ‘de elite’ en bijna alle autoriteiten toe. Een deel ervan is terecht, want veel partijen hebben steken laten vallen. Denk voor de landbouw aan het fosfaat- en het stikstofbeleid. De overheid kwam eerst tegemoet aan landbouworganisaties, maar werd teruggefloten door de EU en de rechter. Dat zigzagbeleid zette kwaad bloed bij veehouders.

Complottheorieën vieren hoogtij

Op sociale media gaat wantrouwen viraal. Doelwit zijn de mainstream media (MSM) en diverse autoriteiten. Complottheorieën vieren hoogtij: de maanlanding vond plaats in Hollywood, het coronavirus is uitgevonden door George Soros, met vaccins krijgen we chips ingespoten, de wereld wordt bestuurd door een netwerk van pedofielen, et cetera. Krankjorum, maar miljoenen mensen geloven het. Hoe dat kan? Onder meer door de algoritmen die bijvoorbeeld YouTube gebruikt. Bekijk een filmpje, zeg een complotfilmpje, en je belandt razendsnel in andere complottheorieën en gaat de MSM wantrouwen. Arjen Lubach liet dat op 18 oktober briljant zien in zijn Fabeltjesfuik – wat mij betreft verplichte kost op elke school.

Discussiëren met complotdenkers is zinloos. Ze zitten in een bubbel en als je kritiek hebt, word je weggehoond

Discussiëren met complotdenkers is zinloos. Ze zitten in een bubbel en als je kritiek hebt, word je weggehoond als een naïeveling die nog in de MSM gelooft. Waarna ze weer klakkeloos achter hun favoriete goeroes aanhollen.

Behoefte aan waardering

De meeste boeren zijn daar te nuchter voor. Maar er heerst breed wantrouwen tegen de overheid, natuur- en milieuclubs, dierenbeschermers, de supermarkten en de wetenschap. Het gevoel heeft postgevat dat ‘ze’ ons weg willen hebben maar dat niet openlijk zeggen en allerlei smoezen en trucs gebruiken. Ik denk niet dat het poldermodel zo veel wantrouwen kan wegnemen, want boeren vertrouwen ook hun eigen bestuurders steeds minder. Ze hebben behoefte aan waardering, een fatsoenlijk inkomen en duidelijkheid. Meer verwacht ik van de ‘G1000 Landbouw’. Daarbij gaan 500 boeren in groepjes in gesprek met 500 burgers om plan voor de toekomst te maken. Deelnemers worden geselecteerd door loting! Klinkt raar, maar met zo’n aanpak zijn prima ervaringen opgedaan in België, Ierland en Frankrijk. Het experiment gaat van start in het nieuwe jaar. Ben benieuwd.

vd Weijden

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.