Warm weer houdt handel bijproducten rustig

16-06 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Door het warme weer is de handel in bijproducten rustig. Veel gras is inmiddels geoogst, en ook is al nieuw hooi verhandeld.

Prijzen die worden genoemd wisselen sterk, en liggen tussen € 125 tot € 190 per ton, afhankelijk van kwaliteit. Handelaren merken dat er ook veel rechtstreeks wordt verhandeld.

Strohandel grotendeels stil

De handel in stro is beduidend terughoudender. De vraag naar voerstro loopt terug doordat op veel bedrijven voldoende gras is gewonnen. Om nog stro te krijgen, moet vaak een rondje worden gebeld. Maar veel afnemers zijn ook bereid te wachten op nieuwe oogst. Hiervoor is nog wel een maand geduld nodig. De vooruitzichten zijn echter goed, in Frankrijk en Duitsland staat het graan er goed bij. Voor nieuwe oogst liggen de prijzen rond de € 110 per ton.

In de maishandel gebeurt momenteel ook niet veel. Er zitten nog maiskuilen, en de prijzen bewegen zich rond de € 75 per ton, met een licht stijgende tendens. Het aanbod van bierbostel is goed tot zeer goed, met korte levertijden. Voor ondernemers die het willen voeren, kan het aantrekkelijk zijn om te shoppen.

Krap aanbod aardappelbijproducten

De beschikbaarheid van aardappelproducten is niet heel ruim. Naast een goede vraag vanuit de varkenssector, vindt veel product zijn weg als afdekkingsmateriaal voor graskuilen. Ook moeten afnemers rekening houden met een korter seizoen door een kleinere oogst aardappelen. Tarwegistconcentraat is door voldoende aanbod 10 cent in prijs gedaald.

Prognose: kleine prijsbewegingen bijproducten.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman RedacteurBeheer