Warmte hindert bewaring van akkerbouwproducten

27-10 | |
De kisten met biopeen worden op de vrachtwagen geladen voor transport naar het koelhuis. Foto: Ton Kastermans
De kisten met biopeen worden op de vrachtwagen geladen voor transport naar het koelhuis. Foto: Ton Kastermans

Het warme najaar heeft gevolgen voor de akkerbouw; het is duurder om bewaarproducten zoals peen te koelen en niet mogelijk om aardappelen te drogen bij een veel hogere buitentemperatuur.

Het seizoen van weersextremen is duidelijk nog niet voorbij. Waar het normaal eind oktober hooguit 14 graden is, lopen de temperaturen deze week op tot boven de 20 graden. “Als je aardappelen op bijvoorbeeld 11,5 graden hebt zitten in de cel, kun je niet drogen met een buitenluchttemperatuur die flink hoger is”, stelt akkerbouwadviseur Paul Hooijman van Delphy. En dat heeft gevolgen: “Nu niet kunnen drogen kan betekenen dat er over een aantal weken meer rot voorkomt in de cellen.”

Groeizaam weer

Voor de gewassen die nog buiten staan geldt dat het gewoon groeizaam weer is, zegt Hooijman. “Maar de dagen zijn kort”, relativeert hij. “Er wordt nog blad gevormd door de bieten, wat suiker kost. En de nachten zijn te warm, waardoor bieten ook dan wat suiker verbranden.” In de peen en knolselderij neemt de ziektedruk door schimmels en insecten door het warmere weer niet echt af, wat wel gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Gelukkig vallen de problemen doorgaans mee dit seizoen. “Maar we moeten wel alert blijven.”

In granen die dit najaar zijn gezaaid, worden luizen gevonden die het vergelingsvirus kunnen overbrengen. Dat is een aandachtspunt in deze warme omstandigheden.

Rooien of niet?

De relatieve warmte leidt tot een wisselende stemming onder peentelers, merkt wortelspecialist Joost Litjens van groenteveredelaar Bejo. “Een teler controleerde de bodemtemperatuur en het bleek 14 graden te zijn in de rug”, vertelt hij in de laatste week van oktober. “Dan slaat de twijfel toe, want rooien onder warme omstandigheden kan invloed hebben op de bewaring, op zowel productkwaliteit als koelkosten. Maar waar wacht je op? In het najaar wordt het aantal rooibare dagen steeds minder en je moet de boel wel uit de grond krijgen. Als peen rijp is, moet het eruit.”

De koelhuizen, hoewel minder bezet dit jaar vanwege de vraagmarkt en hoge bewaarkosten, kunnen bovendien niet alle peen in twee weken ontvangen. De peenoogst is dan ook volop aan de gang.

Oogst lijkt goed in Flevoland

De oogst ziet er goed uit, ziet Litjens. “Mooi op lengte en kwalitatief goed.” In Flevoland zijn de opbrengsten normaal, wat in andere teeltgebieden niet altijd het geval is. De droogte was natuurlijk een potentieel grote remmende factor op de gewasontwikkeling. “Wie wil beregenen, kan beregenen in Flevoland”, verklaart de wortelspecialist. “De prijs is momenteel goed en de stemming dus ook. De bewaarbaarheid is echter lastig in te schatten. Vorig jaar leek de oogst ook mooi, maar toen kwamen er na kerst zwarte vlekken op. Dat kan dit jaar ook zomaar weer gebeuren. Je weet het nooit met peen.”

Zorgen om muizenvraat

Akkerbouwer Werner Schulte in Swifterbant, die boert met zijn broers, rooit zijn biologische Nerac B-peen. Hij maakt zich vooral zorgen over de schade die muizen hebben aangericht. “We rooien ook peen in loonwerk”, zegt Schulte. “En muizenschade zien we overal wel. Hoe erg het daadwerkelijk is, zien we pas bij het afleveren.” Vooralsnog lijkt de bruto-opbrengst goed. Zijn wortelen gaan de opslag in, voor een vaste prijs. Biologisch profiteert van de goede markt die schaarste veroorzaakt in gangbare peen, weet hij. “Gangbaar biedt bio een mooie bodem wat betreft de prijsvorming.”

Hoger risico door energiekosten

Naast de muizen baren de energieprijzen de ondernemer uiteraard ook zorgen. “Bij hoge kosten heb je veel risico en dat moet je kunnen compenseren. Ik hoop dat daar een balans in komt. Ik ben blij dat ik een vaste koelprijs heb afgesproken, want die mogelijke extra kosten kun je er niet bij hebben. Je hebt al variabelen genoeg in de akkerbouw.”

Vos
Petra Vos Redacteur
Meer over


Beheer