Wasde-rapport: eindvoorraden tarwe op 267 miljoen ton

12-12-2022 | |
Al met al zijn de wereldwijde eindvoorraden tarwe vrijwel gelijk gebleven op 267,3 miljoen ton (-0,5 miljoen ton) vergeleken met de november-publicatie. Foto: Canva
Al met al zijn de wereldwijde eindvoorraden tarwe vrijwel gelijk gebleven op 267,3 miljoen ton (-0,5 miljoen ton) vergeleken met de november-publicatie. Foto: Canva

Voor tarwe is komend seizoen 2022-’23 wereldwijd een lagere productie, kleiner verbruik, toenemende handel en een krimp van de eindvoorraden te verwachten.

Dat is de prognose van het ministerie van landbouw van de Verenigde Staten USDA, in zijn jongste Wasde-maandrapport, over de nationale en wereldwijde markt voor agrarische producten. De tarwevoorraden wereldwijd zijn iets naar beneden bijgesteld tot 267,3 miljoen ton. De lagere productie in Argentinië en Canada wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door een hogere Australische oogst. In Argentinië zorgt droogte voor een lagere oogst (12,5 miljoen ton) en in Canada (33,8 miljoen ton) is de productie aangepast en wordt alsnog de op twee na grootste oogst ooit verwacht. De Australische tarweoogst is verhoogd naar een record van 36,6 miljoen ton.

Wasde-rapport: geen grote veranderingen

Het wereldwijde verbruik van tarwe is gedaald naar 790 miljoen ton, vooral door lager veevoer- en consumptieverbruik in Europa en Oekraïne. Al met al zijn de wereldwijde eindvoorraden tarwe vrijwel gelijk gebleven op 267,3 miljoen ton (-0,5 miljoen ton) vergeleken met de november-publicatie. Hoewel het Wasde-rapport geen grote veranderingen bracht zijn er zorgen onder handelaren over de wereldwijde vraag vanwege de zwakke economische groei. Daardoor daalden afgelopen vrijdag noteringen op de Amerikaanse termijnmarkt.

Ook de maisnoteringen daalden na het verschijnen van het Wasde-rapport. De Amerikaanse maisexport is deze maand bijna 2 miljoen ton lager ingeschat op 52,7 miljoen ton. De afzet van Braziliaanse export (47 miljoen ton) zal voor meer druk op de markt zorgen, omdat Brazilië een recordproductie van 126 miljoen ton mais verwacht.

De Braziliaanse sojabonenoogst kan op een record uitkomen met 152 miljoen ton. Hierdoor staat de wereldwijde eindvoorraad in seizoen 2022-’23 op 102,7 miljoen ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer