Prijs tarwe onder druk door Wasde-rapport

12-02-2020 | Laatste update op 08-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie zet de prijs van tarwe iets onder druk.

De prijs voor tarwe steeg afgelopen dagen op de termijnmarkt in Parijs. Voor maaltarwe staat het eerst aflopende contract (maart 2020) op € 192,50 per ton. De goede vraag naar tarwe en vlot lopende export duwden de prijzen eerder deze week omhoog. De Europese Commissie gaat uit van een graanuitvoer van 27,1 miljoen ton dit seizoen. Dat is de grootste export van tarwe, gerst en mais in zeker 5 jaar.

Termijnmarkten omlaag

Maar op de termijnmarkten daalden 11 februari de tarwenoteringen na het verschijnen van de nieuwe Wasde-prognose. Het rapport bracht niet veel verrassingen met zich mee. De verwachtingen van speculanten waren voorafgaand juist wat rooskleuriger. De maisprijzen gingen op voorhand van de Wasde-publicatie al omlaag en deze trend zette voort.

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocus2.appspot.com/5e440c5494d75″></iframe>

De Europese tarweprijzen stegen begin deze week nog, terwijl de prijzen in het Zwarte Zeegebied daalden. Daarmee verslechterde de concurrentiepositie van Franse tarwe. De hogere Franse prijs, vergeleken met de prijs uit het Zwarte Zeegebied, zorgde ervoor dat Egypte deze week een tender invulde met Roemeense en Russische tarwe.

Zwakke euro in voordeel Franse tarwe

Het voordeel voor Franse tarwe is wel dat de wisselkoers van de euro zwakker is ten opzichte van de dollar. Ook Algerije kocht zo’n 660.000 ton tarwe op de wereldmarkt, waarvan een groot deel naar verwachting uit Frankrijk komt. De prijsdruk op de termijnmarkten dringt deze week nog niet door op de fysieke markten. Voor EU-voertarwe werd door de Rotterdamse graanbeurs eerder deze week nog € 3 hoger genoteerd op € 198 per ton.

Onzekerheid

Verder blijft de markt onzeker of China de afspraken nakomt om Amerikaanse landbouwproducten te kopen.

Prognose: tarweprijs schommelt.

Meer informatie over de prijzen van tarwe op de termijnmarkt vind je via Foodagribusiness.nl/markt

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer