Wasde-rapport voorspelt vooral productiegroei

11-06 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

Voor tarwe is in het komende seizoen 2021-’22 wereldwijd meer beschikbaarheid, groter verbruik, toenemende handel en groei van de voorraden te verwachten.

Dat is althans de prognose van het ministerie van landbouw van de Verenigde Staten USDA, in zijn jongste Wasde-maandrapport, over de nationale en wereldwijde markt voor agrarische producten. De beschikbaarheid groeit ten opzichte van de vorige maandprognose met 4,3 miljoen ton naar een totaal van 1.087,9 miljoen ton. Dankzij productiegroei in vooral de EU, Rusland en Oekraïne komt de wereld-tarweproductie uit op een record van 794,4 miljoen ton.

Recordopbrengst Rusland

Voor de EU verhoogt USDA deze maand de productieprognose met 3,5 miljoen ton naar een totaal van 137,5 miljoen ton, dankzij recente neerslag in het noorden en midden van Europa. Vooral Duitsland, Frankrijk en Roemenië boeken winst. Rusland gaat volgens USDA nu een record van 86,0 miljoen ton tarwe produceren (plus 1 miljoen ton), dankzij toegenomen opbrengst per hectare van de wintertarwe, gevoegd bij groter areaal zomertarwe volgens het Russische ministerie van landbouw. Ook Oekraïne stevent af op een recordproductie, met een plus van 0,5 miljoen ton naar 29,5 miljoen ton.

Meer gerst en mais

Op de wereldmarkt gaat de productie van mais en gerst omhoog, neemt de handel licht toe en stijgen de eindvoorraden ten opzichte van de vorige prognose. USDA ziet de gerstproductie voor de EU stijgen dankzij groei in Duitsland en Frankrijk, die deels teniet wordt gedaan door mindere opbrengst in Spanje.

Een belangrijk cijfer: de verwachte maisproductie voor 2020-’21 in Brazilië is verlaagd van 102 miljoen ton naar 98,5 miljoen ton vanwege lagere hectareopbrengsten van de tweede oogst (safriña) als gevolg van droogte. Uitgebreid areaal vormt enige compensatie.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.