Wasde signaleert groeiend tarweverbruik

12-04 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Het ministerie van landbouw in de Verenigde Staten USDA signaleert in zijn jongste Wasde-maandrapport, over de nationale en wereldwijde markt voor agrarische producten, iets minder beschikbaarheid, toegenomen verbruik en ruimere exporten van tarwe. Dat leidt tot kleinere tarwevoorraden aan het einde van het lopende seizoen 2020-’21.

De productieraming houdt USDA net als begin maart op een recordhoeveelheid, van 776,5 miljoen ton tarwe. Het verbruik groeit echter met 5,1 miljoen ton naar een totaal van 781 miljoen ton. Dat is voornamelijk toe te schrijven aan toenemende behoefte aan voeders en andere (industriële) toepassingen in China. Daar wordt volgens USDA veel gehandeld in voorraden van de oude tarweoogst. Het speelt mee dat in China mais momenteel duurder is dan tarwe. USDA heeft de prognose voor het tarweverbruik van China opgehoogd met 5 miljoen ton naar een recordhoeveelheid van 40 miljoen ton.

Volgens USDA komt de wereldwijde tarwehandel dit seizoen uit op een recordtotaal van 198,9 miljoen ton. Dat is een kleine plus van 1,2 miljoen ton, als gevolg van toegenomen export door Rusland en de EU (incl. VK). Ondanks de recent door Rusland ingevoerde exportheffing gaat er veel tarwe Rusland uit, tegen een internationaal concurrerend prijsniveau.

Prognose lager

De prognose van de eindvoorraden tarwe komt ten opzichte van de verwachting begin maart 5,7 miljoen ton lager uit, op 295,5 miljoen ton, hoofdzakelijk doordat China minder overhoudt. USDA verwacht dat de Chinese tarwevoorraad voor het eerste sinds seizoen 2012-’13 slinkt.

In de Wasde-maisbalans wijzigen er niet veel zaken. De opvallendste wijzigingen zijn de teruggeschroefde prognose voor de Amerikaanse eindvoorraad, met bijna 4 miljoen ton naar 34 miljoen ton, vanwege zowel het met 2 miljoen ton toegenomen eigen verbruik als, in gelijke mate, ruimere export.

De ramingen voor soja laten zien dat er wereldwijd een lichte toename is van de productie, met 1,4 miljoen ton, vooral dankzij een ruimer uitpakkende Braziliaanse oogst. De eindvoorraden groeien meer. China drukt de verwerking met 2 miljoen ton, ten faveure van voorraadvorming.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.