Doorgaan naar artikel

Wat gaan de Amerikaanse boeren stemmen?

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Achtergrond
Boeren die Donald Trump steunen op weg naar een verkiezingscampagne in de staat Nebraska dinsdag 27 oktober. - Foto: AP Photo/Nati Harnik

Boeren die Donald Trump steunen op weg naar een verkiezingscampagne in de staat Nebraska dinsdag 27 oktober. - Foto: AP Photo/Nati Harnik

Donald Trump is in de landbouwstaten opnieuw favoriet bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november. Dat is niet vanwege zijn verdienste voor de sector.

Wat de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook wordt, de stem van de boeren zal flinke impact hebben. Met name in Iowa, Wisconsin, Minnesota, North Carolina en Indiana doet de stem van de boeren er toe. Dit zijn zogenaamde ‘swing states’, gebieden waar relatief kleine veranderingen in de voorkeur van de kiezer de uitkomst van de federale verkiezingen kunnen veranderen. En het zijn belangrijke landbouwstaten. De overgrote meerderheid van de Amerikaanse boeren zal naar verwachting opnieuw op Trump stemmen. Sowieso hebben zij in grote meerderheid voorkeur voor de Republikeinse partij, ongeacht de kandidaat.

Handelsoorlog

Tijdens zijn vorige verkiezingscampagne beloofde Trump boeren dat zij en de hele Verenigde Staten (VS) meer zouden gaan profiteren van handel met het buitenland. Ook beloofde hij minder bureaucratie. En hij deed nog veel meer beloftes. Zo zou hij ervoor zorgen dat mais-ethanol en andere biobrandstoffen toegevoegd zouden worden aan autobrandstof.

Door de handelsspanningen met China hebben boeren een belangrijke markt verloren

De Amerikaanse boeren waren er ten tijde van de verkiezingen van 2016 slecht aan toe en helaas staan ze er nu nog slechter voor. Journalist Sarah Bowman verklaarde onlangs in de krant Indy Star dat de afgelopen jaren voor veel boeren in de VS ‘verwoestend’ zijn geweest. “Door de handelsspanningen met China hebben boeren een belangrijke markt verloren en zijn de prijzen van gewassen sterk gedaald”, schrijft Bowman. “Door steeds grotere klimaatrampen zijn akkers overstroomd en gewassen verwoest. De waarde van boerderijen is gedaald. En volgens het American Farm Bureau stijgt het aantal faillissementen van boerenbedrijven.”

Handelsoorlog met China

De handelsoorlog tussen de VS en China, die begon in juli 2018, werd in feite gestart door Trump – dezelfde man die boeren en alle Amerikanen had beloofd dat ze meer zouden profiteren van buitenlandse handel. Het blad Fortune meldt schamper: “De Trump-regering hief $ 34 miljard aan tarieven op Chinese goederen, waardoor het Amerikaanse bedrijven meer kost om producten uit China te importeren.” China legde vervolgens een tarief van 25% op Amerikaanse sojabonen en andere landbouwproducten. Er kwamen een reeks wederzijdse vergeldingsacties. De Chinese tarieven voor sojabonen uit de VS stegen verder met 33% en voor Amerikaanse varkensvleesproducten met een verbazingwekkende 72%.

Lees verder onder de tweet.

Boeren steunen Trump

Hoewel Trump in zijn eerste termijn als president de boeren dus eigenlijk in de steek heeft gelaten, wordt verwacht dat ze hem nu toch weer massaal zullen steunen. Hier zijn twee redenen voor. De eerste is angst. Zoals Caroline Stocks onlangs meldde in Farm Weekly in het Verenigd Koninkrijk, maken Amerikaanse boeren zich zorgen “dat een democratisch presidentschap zou kunnen leiden tot hogere belastingen en strengere milieuwetgeving.” Ze merkt zelfs op dat “enquêtes uit de sector suggereren dat nog meer boeren op Trump zullen stemmen dan in 2016.”

Geen van beide kandidaten, daar is men het wel over eens, heeft een goed, uitgewerkt verhaal over landbouwbeleid. Bidens ‘Plan for Rural America’ heeft wel veel aandacht gehad maar dan vooral vanwege de ‘groene’ doelen, waaronder het bereiken van nul-uitstoot voor de Amerikaanse landbouw. Extra druk om de emissiedoelstellingen te halen en nieuwe regelgeving zijn, evenals het spook van hogere belastingen, geen aantrekkelijk idee voor Amerikaanse boeren.

Om andere redenen zullen vast wel wat boeren op Biden stemmen, omdat ze niet van Trump houden, of misschien omdat ze Bidens plannen waarderen om plattelandsgemeenschappen een impuls te geven, inclusief investeringen in internet en gezondheidszorg.

Biden heeft ook toegezegd nieuwkomers in de landbouw te ondersteunen en $ 400 miljard (€ 343 miljoen) te investeren in onderzoek naar schone energie, waar de landbouw flink van zou kunnen profiteren.

Er wordt naar verwachting dit jaar een recordbedrag van $ 46 miljard uitgekeerd

Stemmen kopen?

Een reden waarom de boeren toch op Trump zouden kunnen stemmen, zijn de enorme bedragen die de president dit jaar aan boeren heeft uitgekeerd. Cynici zouden spreken van het kopen van stemmen.

The Conversation meldde onlangs dit erover: “Record-subsidies zijn de reden waarom we geloven dat de meeste Amerikaanse boeren Trump trouw zullen blijven. Een grote hap van het geld is naar ‘rode’ (Republikeinse) Midwesterse staten gegaan, zoals Iowa dat alleen al een miljard van de beschikbare 10,2 miljard dollar toegeschoven kreeg. De uitbetalingen zijn in de aanloop naar de verkiezingen versneld. In combinatie met subsidies gerelateerd aan handel, en van voor Trump, wordt naar verwachting dit jaar een recordbedrag van $ 46 miljard uitgekeerd.”

Tegelijkertijd toonde de National Farmers Union zich begin oktober ontstemd over de weigering van Trump om coronasteun in te stellen voor miljoenen Amerikanen die te kampen hebben met werkloosheid, voedselonzekerheid, de mogelijkheid van uitzetting en andere ontberingen.

Verkiezingsresultaat

De komende jaren zijn belangrijk voor de Amerikaanse landbouw. De ‘Farm Bill’ zal in 2023 worden vernieuwd. Dit nationale landbouwbeleid is een vangnet voor boeren en helpt risico’s te ondervangen. Ook zitten er instrumenten in om boeren te helpen om grondstoffen efficiënter te gebruiken en bij het aanboren van nieuwe markten in het buitenland.

Cody Lyon van het American Farm Bureau vraagt zich in een opinie artikel af hoe het landbouwbeleid beter kan, zodat boeren meer zekerheid hebben, door oogstverzekeringen, risicobeheerprogramma’s en steun voor beginnende boeren. En hoe er tegelijk geld voor marktontwikkeling en landbouwkundig onderzoek beschikbaar kan komen. Het antwoord is volgens hem: ‘we zullen wel zien’.

“Dit is een kritieke tijd voor ons land en voor boeren en veeboeren”, roept het American Farm Bureau op zijn website. “We hebben gezien dat een pandemie onze toeleveringsketens ontwrichtte en onze markten op zijn kop zette, onze veerkracht beproefde… [we hebben] nieuwe handelsrelaties gevonden en nog veel meer gedurende de afgelopen vier jaar. Om te helpen beslissen hoe de komende vier jaar en daarna eruit zien voor de Amerikaanse landbouw, ga naar buiten en stem op dinsdag 3 november. Laat je stem horen!”

En velen zouden eraan toevoegen, zet je ook schrap voor het resultaat.

Treena Hein is correspondent in de Verenigde Staten

Snel delen

Treena Hein

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin