Wat wil Schouten?

12-02-2020 | |
Schoonvelde
Henk Schoonvelde Melkveehouder
Foto: ANP
Foto: ANP

Afgelopen vrijdag kwam minister Schouten met weer eens een Kamerbrief over het stikstofbeleid.

Duidelijk is wel dat we de zaken niet meer los van elkaar moeten zien. Het gaat niet alleen over stikstof. Voor de landbouw gaat het er vooral over: voor welke vorm van landbouw is er draagvlak en ruimte in Nederland?

Substantieel bedrag voor innovatie in kringlooplandbouw

Nu wil de minister hierop duidelijk een voorschot nemen door een substantieel bedrag beschikbaar te stellen voor bedrijven die willen innoveren in kringlooplandbouw. In een toelichting gaf ze aan dat ze wil komen tot ondersteuning in financiering van bedrijven die de transitie naar kringlooplandbouw willen maken. Dit omdat het moeilijk is om hiervoor een financiering te krijgen volgens de minister.

Kringlooplandbouw is ongedefinieerde kreet

In eerste instantie klinkt dat heel positief, echter het geeft ook aan waar het probleem ligt. Ten eerste is kringlooplandbouw nog een ongedefinieerde kreet, ten tweede – en misschien wel de belangrijkste – is dat het verdienmodel ontbreekt. Als Landbouw Collectief zou ik betreffende de transitie naar kringlooplandbouw voorlopig dan ook keihard de hakken in het zand houden. Het was de overheid die in de periode van 1995 tot 2015 in een neoliberaal tijdperk alle beperkingen wilde opruimen en afscheid nam van de productschappen, quota, marktbescherming en minimum voedselprijzen.

Rekening bij de boer

Nu is het diezelfde overheid die roept dat het anders moet, maar ze hebben geen enkel idee hoe, lijkt het. Zoals het nu lijkt, komt de rekening bij de boeren te liggen. Zeer goedkoop geld lenen is in dit tijdperk geen enkel probleem. De banken bulken van het spaargeld. Overheid: zorg voor een visie en verdienmodel, verander in Europa en Den Haag de spelregels rond voedselproductie. Daar is behoefte aan.

Overheid: zorg voor een visie en verdienmodel, verander in Europa en Den Haag de spelregels rond voedselproductie. Daar is behoefte aan

Voedsel produceren is wat anders dan gebruiksgoederen produceren. Hierop was tot 1995 ook het Europese landbouwbeleid deels op geschoeid, buiten goed en goedkoop voedsel ging het ook over leefbaarheid op het platteland. Voeg daar een speelveld aan toe waarbinnen de landbouw zich kan wapenen tegen supermarkten en stappen kan maken in duurzaamheid.

Dat geld lenen, kan de sector zelf wel regelen, mits er een verdienmodel is.



Beheer