Doorgaan naar artikel

Waterbedrijven: niet naar aardwarmte boren in drinkwatergebieden

Boren naar aardwarmte geeft risico's voor de kwaliteit van grondwater dat is bestemd voor drinkwater

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
De bodem wordt steeds intensiever gebruikt. Dat brengt risico's met zich mee voor de kwaliteit van drinkwater. - Foto: Canva

De bodem wordt steeds intensiever gebruikt. Dat brengt risico's met zich mee voor de kwaliteit van drinkwater. - Foto: Canva

Mijnbouwactiviteiten, zoals boren naar aardwarmte, kunnen een risico vormen voor grondwater dat is bestemd voor de drinkwatervoorziening.

Een functiescheiding tussen mijnbouw en drinkwater is van belang voor de Aanvullende Strategische Voorraden (ASV‘s), aldus de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) en het Interprovinciaal Overleg (IPO).

Veel vergunningen voor boren naar aardwarmte

In 2017 is bij wet verboden om nieuwbouw aan te sluiten op aardgas. Voor het boren naar aardwarmte (geothermie) als alternatief worden veel vergunningen afgegeven. Door de landelijke energietransitie is het aantal aanvragen voor nieuwe energievormen sowieso flink gestegen. Vewin en IPO zijn bang dat de waterkwaliteit in gevaar komt, mede doordat de bodem steeds intensiever wordt gebruikt.

De provincies en drinkwaterbedrijven roepen het Rijk op te zorgen voor een goede bescherming van de toekomstige watervoorraden. De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven vragen donderdag ook aandacht voor het probleem bij de Tweede Kamer.

‘Beschikbaarheid drinkwater niet vanzelfsprekend’

“De vraag naar drinkwater kan tot 2040 met gemiddeld 30 procent toenemen, maar de beschikbaarheid van voldoende kwalitatief goed water voor drinkwater is niet vanzelfsprekend”, aldus IPO en Vewin. “Een groeiende drinkwatervraag, klimaatverandering en bedreigingen van drinkwaterbronnen zorgen ervoor dat aanvullende grondwatervoorraden aangewezen moeten worden voor de drinkwatervoorziening.”

Provincies kiezen ASV’s als extra plek om een drinkwatervoorziening aan te leggen. Een gebied kan geschikt zijn door grondwater of oppervlaktewater dat kan dienen als drinkwatervoorraad. Wanneer een gebied eenmaal is aangewezen, is het de taak van de provincie om het ook te beschermen. Voor provincies als Gelderland en Groningen is het niet eenvoudig om nieuwe locaties te vinden. Het meeste grondwater is er brak en zuivering kost naar verhouding veel geld.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin