We beschikken over een gestroomlijnd voedselsysteem

30-12-2020 | |
Foto: Hans Prinsen
IMG_pri407146f

Samenvattend kunnen we stellen dat in 2020 toch bewezen is dat wij mensen beschikken over een gestroomlijnd voedselsysteem.

Het was crisis in 2020, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Dankzij de moderne wetenschap en competitie tussen farmaceuten en landen kan de mensheid weer verder. Was zo’n honderd jaar geleden door een virus 15% van de wereldbevolking geëlimineerd, nu is de schade vanuit historisch perspectief beperkt. Dankzij de wetenschap zal corona later niet meer dan een voetnoot zijn in de geschiedenisboekjes.

Het lijkt bijna vanzelfsprekend dat wij alles oplossen. Net zo vanzelfsprekend dat alle supermarkten, crisis of niet, gewoon vol liggen met relatief goedkoop voedsel van hoge kwaliteit. Laat dat nu net het probleem zijn voor ons als landbouw. Alles wat ogenschijnlijk vanzelfsprekend is, valt niet op. Naast goed voedsel is er in Nederland ook goed onderwijs, goede zorg en veiligheid. Laten dit nu ook net de sectoren zijn die in 2019 het Malieveld bevolkten.

Iedereen ziet inmiddels in hoe belangrijk zorg, onderwijs en veiligheid zijn. Echter de beloning voor de landbouw is bizar

Niet alleen geld, maar ook waardering werd er door deze sectoren gevraagd. 2020 bracht hier een kentering in. Iedereen ziet inmiddels in hoe belangrijk zorg, onderwijs en veiligheid zijn. Echter de beloning voor de landbouw is bizar. Als dank voor de volle supermarkten middenin een wereldwijde crisis is de beloning matige tot lage opbrengstprijzen voor melk, aardappelen en vlees.

Een zegen voor de wereldleiders, naast alle tumult rond lockdowns waren lege supermarkten de druppel geweest, denk ik, voor een aanzet tot totale anarchie. Geen voedsel, dan is het pas echt crisis.

In tweehonderd jaar tijd weet de moderne landbouw tien keer zoveel monden te voeden

‘De meeste mensen deugen’ is de titel van het meest verkochte boek in 2020. Een positief verhaal over de mensheid, een heel ander geluid dan de op ons oerinstinct ‘angst’ gebaseerde verhalen in de media. Dit zou je ook kunnen vertalen naar de landbouw. Het is een waar wonder, in tweehonderd jaar tijd weet de moderne landbouw tien keer zoveel monden te voeden. En het wordt aangejaagd door competitie en met behulp van wetenschap, digitalisering en innovatie alleen maar beter. Een positief verhaal, ik wil 2020 dan ook afsluiten met de stelling: De landbouw deugt.

Schoonvelde
Henk Schoonvelde Columnist

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.