We krijgen gratis geld!!!

We kunnen kennis kopen die ons helpt om te innoveren en daarvoor is € 45 miljoen beschikbaar.

Tijdens een 3 uur durende uitzending van Zomergasten afgelopen zondag, deed minister Schouten enorm haar best om de kijker te laten geloven dat zij het goed met boeren voor heeft en dat ze zichzelf constant reflecteert vanuit de vraag of zij voldoende oog heeft voor de mens die de gevolgen draagt van haar beleid.

Stikstofcursus

Recensenten zijn lovend over haar oprechte kwetsbaarheid. Ik kijk daar anders naar.

Neem de uitgave van kennisvouchers aan boeren. Volgens Nieuweoogst.nl wil de minister ons daarmee ’laagdrempelige toegang geven tot bedrijfsadviseurs en onderwijs’. We kunnen kennis kopen die ons helpt om te innoveren en daarvoor is € 45 miljoen beschikbaar! We mogen het gratis geld ook besteden aan een stikstofcursus. Ook bedrijfsadviseurs krijgen cursusgeld. Kortom: wij moeten geld uitgeven aan adviseurs die meer verstand hebben dan wij, maar zij krijgen zelf ook geld omdat zij niet genoeg kennis hebben? Schiet mij maar lek!

Hele kabinet is verantwoordelijk voor dit beleid en niet alleen Schouten

Uitstoot stikstof

Ons land verkeert in een diepe economische crisis. Door het stilvallen van een deel van de mobiliteit is er 20% minder verkeer waardoor de Nederlandse stikstofuitstoot met 5% daalde. De gehate voorgestelde veevoermaatregel levert hooguit 0,1% stikstofreductie op. Je hoeft geen cursus te volgen om dat verschil uit te rekenen.

Het is niet mijn stijl, in tegenstelling tot velen op sociale media, om op de persoon te spelen. Het hele kabinet is verantwoordelijk voor dit beleid en niet alleen Carola Schouten. Als je echter op de televisie beweert dat je je constant afvraag of je wel goed genoeg bent, maar vervolgens wel dit soort regelingen ondertekent, vraag ik me oprecht af wie er een cursus nodig heeft.

Daarom heb ik mijn voucher via de sociale media beschikbaar gesteld aan het ministerie van LNV. Een agrarisch relatiemanager van ABN Amro deelde mijn bericht op LinkedIn en opperde om het geld te besteden aan gedegen wetenschappelijk onderzoek naar stikstofreductie. Ook een goed idee! Met een budget van € 45 miljoen moet dat lukken.

Veestapel

Een alternatief, ervan uitgaande dat het geld toch op moet, is het inhuren van Nederlandse boeren voor het overdragen van hun onbetaalbare schat aan kennis en ervaring over efficiënte landbouw. Een landbouwexpert van Wageningen University & Research stelde laatst dat wereldwijd de helft van de huidige veestapel nodig is om dezelfde hoeveelheid dierlijk eiwit te produceren als alle dieren in de wereld net zo efficiënt gehouden worden als in Nederland. Amen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.