‘We moeten naar oplossingen voor lange termijn’

20-11-2019 | |
Resten van groenbemesters achterlaten en grondbewerking reduceren kunnen belangrijke maatregelen zijn om koolstof vast te leggen in de bodem. - Foto: Ton Kastermans -
Resten van groenbemesters achterlaten en grondbewerking reduceren kunnen belangrijke maatregelen zijn om koolstof vast te leggen in de bodem. - Foto: Ton Kastermans

De organisatie van Marieke de Ruyter de Wildt, The Fork, is initiatiefnemer van een reeks bijeenkomsten die oplossingen moeten bieden aan problemen in de landbouw.

De huidige problemen in de landbouw, zoals de stikstofproblematiek, hebben meer langetermijnoplossingen nodig. Over die oplossingen moeten alle ketenpartijen in de sector meedenken, ook de boeren. Dat vindt Marieke de Ruyter de Wildt van The Fork, een bedrijf dat agrifoodbedrijven informeert over blockchaintechnologie. Het bedrijf nam het initiatief voor een serie evenementen die praktische oplossingen laten zien voor huidige problemen. “Er is haast bij”, aldus De Ruyter de Wildt.

Waarom zijn er andere oplossingen nodig?

“De stikstofdiscussie heeft de boel wat mij betreft wakker geschud. Er worden nu snel maatregelen bedacht om de stikstofuitstoot op korte termijn terug te brengen. Dat toont aan dat we te laat zijn met nadenken en geen langetermijnvisie hebben. Die focus op de lange termijn mis ik in het huidige politieke debat. Daarom zijn we begonnen met een reeks bijeenkomsten onder de naam Strike Two. Strike Two komt uit de sportwereld en betekent dat dit hét moment is om tot resultaat te komen. Er is een urgentie om door te pakken en oplossingen op te schalen die op korte, maar zeker ook op lange termijn, impact hebben.”

Op welke knelpunten in de sector richten jullie de evenementen?

“Het komende event gaat over boereninkomen. Een goed boereninkomen is voor iedereen van belang. Alleen door grotere (normale) marges kunnen innovaties op gebied van duurzaamheid plaatsvinden. We kijken naar drie onderwerpen:

  1. Een digitale identiteit waarbij de boer zelf het beheer en zeggenschap heeft over zijn eigen data;
  2. Nieuwe financieringsvormen voor boeren of coöperaties;
  3. Verdienmodellen voor het vastleggen van CO2 op agrarische bedrijven.

Veel staat of valt echter met consumentenvertrouwen. Uiteindelijk bepalen en betalen consumenten het voedsel dat ze kopen. Op die manier kunnen zij ook bijdragen aan verduurzaming van voedsel, want dat geld moet ergens vandaan komen. Daarom hebben we ons tijdens het eerste evenement gericht op het verbeteren van consumentenvertrouwen.”

Zijn dit geen onderwerpen waar andere partijen zich ook al voldoende mee bezighouden?

“Het zijn onderwerpen die inderdaad al veel aandacht krijgen en waar ook al veel over nagedacht is. Daarom maken we ook gebruik van bestaande ideeën en oplossingen. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het doel is echter om die oplossingen ook daadwerkelijk te gaan gebruiken, daarvoor partners te vinden en op te schalen. Nieuwe technologieën, zoals blockchain, kunnen hierbij helpen.”

Betrekken jullie alle partijen in de agrarische ketens bij het bedenken en uitwerken van de oplossingen?

“Helaas bestaan er niet veel plekken waar het hele voedselecosysteem samenkomt: van boer tot consument, van sojamelk tot biefstuk. Strike Two brengt dat samen. Het is lastig boeren en retailers op één plek te hebben, want ze spreken een andere taal en hebben verschillende belangen, maar gelukkig lukt het toch. Naast boeren (Boeren van Amstel, NAJK), de industrie (Kraft Heinz, Nutreco) en retailers (Ahold Delhaize), zitten onder andere het ministerie van LNV, Rabobank, FAO en de Wereldbank aan tafel.”

Kloosterman


Beheer