Skip to content

Wederom toename productie en omzet voedingsindustrie

De voedingsmiddelenindustrie voerde de productie in februari op ten opzichte van een jaar eerder.

De voedingsmiddelenindustrie voerde de productie in februari op ten opzichte van een jaar eerder.  Foto: Canva premium

De voedingsmiddelenindustrie voerde de productie in februari op ten opzichte van een jaar eerder. Foto: Canva

De voedingsmiddelenindustrie voerde de productie in februari op ten opzichte van een jaar eerder.

De gemiddelde dagproductie nam toe met ruim 4%. De totale productiestijging was net zo groot. Ook de omzet groeide. De omzet lag bijna 25% hoger dan in februari 2022. Dat komt dus voor het grootste deel door hogere prijzen. Dit blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Grootste omzetstijging

De omzet die gehaald werd uit rechtstreekse export naar het buitenland steeg met bijna 34%. Dat is de grootste omzetstijging in de cijfers die CBS bijhoudt en die teruggaan tot 2005. De omzet uit het binnenland nam toe met bijna 14%.

Ten opzichte van januari laat de dagproductie in februari een lichte daling zien van 0,4%. Ook de dagomzet ging iets naar beneden met 1%. De industrie ging in de eerste maand van het jaar sterk uit de startblokken met een productie die met 7,7% werd opgevoerd ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De omzet nam ook toe met ruim 26%.

De ontwikkeling in de voedingsindustrie loopt niet gelijk met de ontwikkeling van de industrie in z’n totaal. De gemiddelde dagproductie in de Nederlandse industrie was in februari 2% lager dan een jaar eerder. In januari bedroeg de krimp al 2,3%. De omzet groeide minder hard met 4,4% in februari.

Ongekende groei

Met de stijging in februari blijft de voedingsindustrie in de opwaartse trend. In heel 2022 nam de omzet van de voedingsmiddelenindustrie met bijna een kwart toe. Daarmee realiseerde zij een ongekende groei in de omzet als gevolg van de hogere prijzen. De laatste keer dat de industrie haar omzet met meer dan 10% wist te vergroten was in 2011. In 2007 lieten de verkopen een groei zien van net iets meer dan 13%.

Het afgelopen jaar was de omzet nog afhankelijker van de prijsverhogingen, omdat de productiegroei bleef steken op 0,3%. In 2007 en 2011 nam de productie toe met zo’n 2%.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin