Weekafzet uien schommelt sterker in mei

02-06 | |
De grootste plussen dit seizoen zijn gehaald door extra afzet naar Ivoorkust, Groot-Brittannië en Guinee. - Foto: Ruud Ploeg
De grootste plussen dit seizoen zijn gehaald door extra afzet naar Ivoorkust, Groot-Brittannië en Guinee. - Foto: Ruud Ploeg

De weekafzet van uien begint in mei sterker te schommelen. In week 19 is 14.651 ton uien afgezet. Dat is ruim 5.000 ton minder dan de voorgaande afzetweek, blijkt uit voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis.

Dit seizoen is tot en met week 19 ruim 1,18 miljoen ton uien uitgevoerd door Nederlandse exporteurs. Dat is 7% meer dan in seizoen 2020-2021.

De grootste plussen dit seizoen zijn gehaald door extra afzet naar Ivoorkust, Groot-Brittannië en Guinee. Ivoorkust neemt met ruim 167.000 ton 14% van de totale afzet voor haar rekening en ligt daarmee 1% achter op Senegal. Senegal trekt al jaren de kar. Het land beschermt de eigen teelt al jaren door een importquota af te geven aan Senegalese importeurs. Na de jaarwisseling heeft Ivoorkust nog 43.000 ton uien ontvangen, waar Senegal het toneel in januari verliet.

Naast de belangrijkste afnemers zijn dit seizoen ook meer uien naar Taiwan (+7.637 ton) en Indonesië (+7.413 ton) gegaan.

Minder uien naar Azië

Naar Aziatische landen zijn juist minder uien gegaan. Tot dusver ging zo’n 41.000 ton minder uien naar Bangladesh, Sri Lanka, Thailand en de Filipijnen dan het voorgaande seizoen in dezelfde periode. De belangrijkste reden daarvoor is dat in seizoen 2020-2021 India een exportverbod voor uien instelde om de binnenlandse markt te beschermen. Hierdoor konden Nederlandse exporteurs in het gat springen dat op de wereldmarkt ontstond.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer