Weekimport tarwe in EU groter dan export

17-11 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Europese Unie heeft in de tweede week van november meer tarwe geïmporteerd dan geëxporteerd. Dat blijk tuit voorlopige cijfers van de Europese Commissie.

De EU-import van zachte tarwe steeg vorige week met zo’n 350.000 ton naar ruim 2,8 miljoen ton. Veruit de grootste hoeveelheid is afgeleverd aan Spanje. Dat land importeerde inmiddels al meer dan 1 miljoen ton zachte tarwe. Het gros van deze tarwe komt op dit moment uit Oekraïne. Dit land heeft al 1,8 miljoen ton zachte tarwe geleverd aan de EU. Dit komt neer op 63% van de totale EU-import.

De export nam met iets minder dan 270.000 ton toe. De weekuitvoer wijkt overigens nogal af van de hoeveelheden die in de weken ervoor is geëxporteerd. Daaruit mag worden afgeleid dat er nog veel nagekomen posten in de pijplijn zitten.

Het totale uitvoercijfer is verhoogd

Dit wordt versterkt doordat in de afgelopen week meer aan nagekomen posten zijn gekomen dan dat er volgens de voorlopige cijfers in die week is uitgevoerd. Het totale uitvoercijfer is namelijk met meer dan 800.000 ton verhoogd naar 13,4 miljoen ton. Frankrijk heeft volgens de laatste cijfers al bijna 5,5 miljoen ton tarwe geëxporteerd.

De maisimport in de EU nadert al de 11 miljoen ton. Spanje is hier ook de grootste afnemer met bijna 4,2 miljoen ton. Brazilië (5,7 miljoen ton) en Oekraïne (4,4 miljoen ton) zijn veruit de grootste leveranciers van korrelmais aan EU-lidstaten met een aandeel van meer dan 93%.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer