Weer corona bij nertsen: 27 bedrijven besmet

Op een nertsenfokkerij in het Brabantse Boxmeer is het coronavirus gevonden.

Het is de 27e nertsenboerderij waar het virus de kop op heeft gestoken. Alle nertsen van de voorgaande 26 zijn geruimd, en dat zal ook gebeuren met de 12.500 dieren van het bedrijf in Boxmeer.

Wekelijks dode dieren getest op coronavirus

Sinds duidelijk werd dat nertsen het virus kunnen oplopen en doorgeven aan mensen, worden wekelijks dode dieren getest op het coronavirus. Zo kwam ook de besmetting in Boxmeer aan het licht. Het overgrote deel van de Nederlandse nertsenhouderijen staat in het oosten van de provincie Noord-Brabant.

Strengere hygiëneregels en landelijk vervoersverbod

Er gelden nog altijd strengere hygiëneregels en een landelijk vervoersverbod voor nertsen. Nertsenhouders kunnen binnenkort een beroep doen op een stoppersregeling, waardoor zij hun bedrijf kunnen opdoeken zonder er veel bij in te schieten. Voor de coronacrisis was al bepaald dat nertsenfokkerijen vanaf 2024 hun deuren moeten sluiten.

‘Onrust in specifieke delen van Nederland’

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad heeft in een brief aan het kabinet zijn zorg geuit over de uitbraak van corona in de nertsenhouderij. Bruls schetst dat er sprake is van onrust “in specifieke delen van Nederland, die eerder geconfronteerd zijn met gezondheidscrises in relatie tot veehouderij en de afhandeling daarvan. Deze zorgen worden door het Veiligheidsberaad gedeeld”, aldus Bruls in een brief die is geopenbaard door RTL Nieuws.

Duidelijke communicatie en aanpak

Bruls vindt dat er duidelijk en eenduidig gecommuniceerd moet worden en dat de aanpak ook duidelijk moet zijn. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en minister Carola Schouten (Landbouw) hebben besloten de situatie aan te zien en half augustus te besluiten over verder te nemen maatregelen. Daarbij varen de bewindslieden op advies van deskundigen. Mocht het coronavirus blijven opduiken in de nertsenhouderij, dan zal er preventief geruimd gaan worden.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.