Weer een min, maar betere stemming op de eiermarkt

Foto: Canva
Foto: Canva

Er zijn tal van obstakels die een soepele handel in eieren de laatste weken voorkomen.

Het aanbod is rijkelijk en de vraag is klassiek minder in de weken na Pasen. Dat fenomeen is niet opmerkelijk. Maar dit jaar komen een aantal dingen samen, waardoor de druk groter is dan menig pluimveehouder zou willen.

Ophokplicht

De grootste prijsbederver is de ophokplicht waardoor eieren van uitloopbedrijven zonder dit predicaat in het standaardsegment de markt op gaan. Daarnaast zit er een groot verschil tussen de prijs voor tafeleieren en industrie-eieren. En bij het huidige ruime aanbod van eieren schiet de industrieprijs niet omhoog, maar zet dat druk op de prijs van scharreleieren.

Lees verder onder de grafiek.

Bruine scharreleieren verliezen 13 cent

Het resulteert al weken in dalende prijzen. Deze week is daar geen uitzondering op. Ook nu komen de noteringen lager uit. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram verliezen 13 cent en komen daarmee op € 6,80 per 100 eieren. Witte scharreleieren van dat gewicht dalen van € 6,31 naar € 6,19 per 100.

Lees verder onder de grafiek.

Handelaren positief

Het is wel een positief signaal dat de bodem niet verder weg zakt. De noteringen voor scharreleieren met industriële bestemming bleven bij Weser-Ems staan op € 0,85 per kilo. Kooi-eieren leverden nog een cent in en kwamen op € 0,74 per kilo. De NOP-richtprijs voor scharrelindustrie daalde een halve cent naar € 0,84 per kilo. En de notering voor kooi-eieren daalde niet veel meer; die ging van € 0,804 naar € 0,797 per kilo.

Ondanks de dalende noteringen zijn handelaren en pluimveehouders positief. Naar hoe de stemming de laatste weken was, is er deze week al wat verlichting. Zeker aan het eind van de week vernemen handelaren toch al weer de nodige vraag. En naar Pinksteren toe zijn nog veel eieren nodig, waardoor er een gevoel leeft dat de prijsbodem niet ver weg meer is.

Prognose: stabiel tot licht dalend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.