Weer houdt graanmarkt flink bezig

Foto: Canva
Foto: Canva

Neerslag in periodes van droogte heeft wereldwijd effect op de stand van zaken in de graanmarkt. Er is in de overgang van oude naar nieuwe oogst weinig stabiliteit te bespeuren. De stemming wisselt sterk.

De graanmarkt is erg volatiel, met prijzen die soms wild op en neer gaan. Dat heeft deels te maken met het binnenkort aflopen van de julicontracten tarwe, mais en soja op de termijnmarkt in Chicago. Daarnaast blijven de weersomstandigheden een grote rol spelen. In Europa, met name in Frankrijk, staat de komende graanoogst er ronduit goed voor.

Mais in VS

Het weer is voor de mais in het grote productiegebied van de Verenigde Staten, de ‘Corn Belt’, echter maar licht verbeterd na een periode met ernstige droogte. Een punt van aandacht is in de VS nu de conditie van de mais op het veld. Die lijkt sterk te verschillen van staat tot staat. In de belangrijke maisproducerende staat Iowa bijvoorbeeld is niet zoveel regen gevallen. In het noorden van de VS kampt de zomertarwe met watertekort, ondanks recente regen. Dat heeft effect op de conditie van het graan. Ook Canada heeft behoorlijk last van een te laag grondwaterpeil.

Eigenlijk geven deze weersinvloeden geen reden tot prijsdalingen. Drukkend is wel de te voorziene productiegroei. Met spanning kijkt de graanwereld uit naar de bekendmaking van de Amerikaanse arealen sojabonen en mais op 30 juni. Algemeen is de verwachting dat het maisareaal tot 5,5% groter zal uitpakken dan in maart werd geraamd. Ook het areaal soja wordt al hoger ingeschat dan in maart, maar minder drastisch, tot 2%.

In Rusland dalen de exportprijzen van tarwe onder invloed van de verwachte goede oogst uit de landen rond de Zwarte Zee. Marktbureau Reuters voorziet in het komende seizoen 5% groei van de tarwe-export uit Rusland, Kazachstan en Oekraïne. De Russische export krijgt een stimulans door de nieuwe berekening van exportheffing. Deze wordt wekelijks bepaald en neemt nu toe, maar is een stuk lager dan tijdens de vorige regeling.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer overBeheer