Weer rust op slachtzeugenmarkt

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De Duitse slachterijen en producentenkoepel VEZG hebben een compromis bereikt over de hoogte van de zeugenprijs.

Deze week verlaagt de VEZG zijn notering met 4 cent naar € 1,01 per kilo geslacht gewicht, terwijl de slachterijen hun basisprijzen met diezelfde 4 cent verhogen naar € 0,91 per kilo. Daarmee zijn de normale verhoudingen in de slachtzeugenmarkt weer bereikt: een dubbeltje verschil tussen beide noteringen is de standaard.

Zogenoemde ‘Hauspreise’, waarin slachterijen afwijken van de mutatie die VEZG aangeeft, geven een verschil van inzicht in de markt weer. Maar omdat producenten en slachterijen elkaar toch nodig hebben, wordt de onmin doorgaans binnen enkele weken beslecht. Zo ook nu, waardoor de zeugenmarkt weer in rustiger vaarwater komt.

De prijsruzie kwam half april tot een hoogtepunt toen de toonaangevende slachterij Tönnies vriend en vijand verraste door zijn zeugenprijs fors te verlagen; van € 1,02 naar € 0,87 per kilo. Collega Westfleisch en VEZG volgden met een gematigder stap van 7 cent omlaag. Westfleisch verlaagde vorige week alsnog verder naar de € 0,87 waarop Tönnies nog altijd stond. VEZG hield de poot stijf en zijn notering stabiel op € 1,05. Deze week doen alle partijen water bij de wijn.

Slachterijen wijzen erop dat de maanden april en mei tradioneel de slechtste maanden in de verkoop van zeugenvlees zijn. De vleesverkoop is zeer moeizaam en doordat de Duitse varkensmarkt op vierkante wielen loopt, is er nog eens extra aanboddruk van industrievlees.

Prijsval ‘overdreven’

Evengoed is ook de boerenvertegenwoordiging niet echt tevreden. De 11 cent prijsverlaging in drie weken tijd waarover nu overeenstemming is bereikt, is altijd nog 3 cent meer dan de verlaging van de Duitse varkensprijs met 8 cent. VEZG marktdeskundige Matthias Quaing omschrijft de prijsval als ‘overdreven’. Vooral de tijdelijke sluiting van twee slachterijen is volgens VEZG de veroorzaker van overaanbod dat door slachterijen wordt aangegrepen om de prijs te verlagen.

Nederlandse noteringen

De Nederlandse zeugennoteringen reageren positief op het Duitse compromis. Vion en Pali Group houden hun notering deze week onveranderd op respectievelijk € 1,27 (€ 1,165 ex btw) en € 0,93 per kilo. Tijs Haarle maakt het verlies van vorige week deels goed door zijn notering voor geslacht gewicht deze week te verhogen van € 1,30 naar € 1,34 per kilo en voor levend gewicht met 3 cent naar € 0,86 per kilo.

Het compromis over de hoogte van de prijs betekent niet dat deze ook vast ligt op het huidige niveau. Slachterijen wijzen op de slechte markt, zien geen positieve ontwikkelingen en ‘hopen’ prijshoudend te kunnen blijven noteren.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.