Weer vertraging Ierse kaasfabriek Royal A-ware

10-08-2021 | |
Jan Anker, CEO van A-ware. - Foto: Ton Kastermans
Jan Anker, CEO van A-ware. - Foto: Ton Kastermans

Een nieuwe forse vertraging dreigt voor de gezamenlijke kaasfabriek van Glanbia en Royal A-ware in het Ierse Kilkenny.

De Ierse natuurorganisatie An Taisce heeft het hoogste gerechtshof Supreme Court gevraagd om toch weer in beroep te mogen gaan tegen het verlenen van de bouwvergunning. Glanbia heeft daar ‘met teleurstelling’ kennis van genomen. “We blijven vastbesloten om dit project samen met onze partners Royal A-ware tot stand te brengen”, aldus CEO Jim Bergin.

Bezwaar tot nu toe afgewezen

An Taisce vecht al enkele jaren het bouwen van de kaasfabriek aan omdat er volgens haar geen rekening is gehouden met de milieugevolgen van de uitbreiding van de veestapel die daarvoor nodig is. De natuurbeweging vindt dat Ierland de Europese natuur- en milieurichtlijnen ruimschoots overschrijdt en wijt dat grotendeels aan de groeiende melkveestapel.

De milieugroep heeft tot nu toe alle rechtszaken en procedures verloren. Recent gaf een rechter van het Hooggerechtshof geen toestemming om in beroep te gaan tegen het afwijzen van de bezwaarschriften. Maar de organisatie maakt nu toch weer gebruik van een juridische mogelijkheid om het Supreme Court te vragen die laatste rechterlijke beslissing ongedaan te maken. De voortdurende protesten leiden steeds weer tot grote kritiek, zowel uit de Ierse landbouw als de politiek, dat An Taisce een economisch belangrijk project koste wat het kost tegenhoudt.

Nog meer vertraging

Bestuursvoorzitter John Murphy van Glanbia: “Het gevolg van de vier bezwaren van An Taisce tegen dit project is nu al twee jaar vertraging. Het nieuwe verzoek om in beroep te gaan maakt dat weer langer. Dat is slecht voor boeren, voor de gemeenschappen op het platteland en kan Ierlands internationale reputatie als locatie voor hoogst-noodzakelijke buitenlandse investeringen ondermijnen.”

CEO Jim Bergin voegt daar aan toe: “Dit project, dat overeenkomt met het regeringsbeleid, is van kritisch belang voor onze markt diversificatie na brexit.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer