Weer vogelgriepbesmetting in Friesland

02-09 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

In Ried, gemeente Waadhoeke (Fr.), is op een vleeskuikenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant.

Om verspreiding van het virus te voorkomen gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de circa 104.000 kuikens op de locatie ruimen.

In de 1-kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3-kilometer zone van het besmette bedrijf liggen drie andere pluimveebedrijven die de NVWA zal gaan screenen op vogelgriep. In de 10-kilometer zone liggen 14 pluimveebedrijven. Voor deze bedrijven geldt per direct het vervoersverbod.

Vierde besmetting in twee dagen

Deze besmetting volgt op de besmettingen gisteren 1 september van een vleeskuikenbedrijf in Blija, gemeente Noardeast-Fryslân (Fr.) en een hobbyhouder met siervogels in Bunschoten-Spakenburg (U). En op een besmetting vandaag bij een leghennenhouder in Barneveld (Gld.).

De 10-km gebieden rondom de besmette vleeskuikenbedrijven in Ried en Blija raken elkaar voor een deel.

Van de 58 AI-besmettingen op commerciële pluimveebedrijven sinds vorig jaar oktober, waren er zes in de provincie Friesland. Het waren alle vleeskuikenbedrijven.

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer